A napokban egyre több szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat, amelyek oka általában kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. Március 1-je óta, vagyis a három tavaszi hét alatt Bács-Kiskun vármegyében már 49 alkalommal keletkezett tűz a szabadban.

Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

-Hirdetés-

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos.

Kapcsolódó cikk
ITT vannak a szabadtéri égetés szabályai, településenként
ITT vannak a szabadtéri égetés szabályai, településenként
Sokan a tavaszias, jó időt kihasználva ilyenkor égetik el a kerti zöldhulladékot, valamint egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet....

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom.

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu 

MEGOSZTÁS
Írta: vira