A Kiskőrösi Evangélikus Imaház adott helyet Juhász Balázs: Hadifoglyok, dezertőrök című könyve bemutatójának 2023. március 22-én.

Már a könyv beszédes alcíme: Magyar katonák az olasz hátországban (1915-1920) képet alkotott az értő közönség számára a korszakról és a helyszínről.

-Hirdetés-

A bemutató moderátora Szabó Róbert, az ELTE BTK TDI doktorandusza volt.

Balról jobbra: Szabó Róbert, Juhász Balázs

A beszélgetés során Juhász Balázs, aki az ELTE BTK Új- és Jelenkori Egyetemes Történeti Tanszék habilitált adjunktusa, nemcsak a könyv születéséről, hanem az Olaszországban töltött gyerekkoráról és a történelem iránti érdeklődésének születéséről, valamint a könyv témájával kapcsolatos itthoni és olaszországi kutatásairól, a felhasznált anyagok forrásairól is mesélt.

A szerző Juhász Balázs
Juhász Balázs, akinek a kutatási területe az I. világháborús hadifogság, az olasz-magyar kapcsolatok története a 20. század első felében és a fasizmus katonapolitikája, 2018-ban a Trianon 100 kutatócsoport tagjaként szembesült azzal, hogy az I. világháborús olasz hadifogoly kérdésnél eddig még senki nem tárta fel a legénységi állomány tényleges helyzetét.

Fontosnak találta, hogy a személyes sorsok kiemeltek legyenek, így az adatok és számok mellett erre fektette a fő hangsúlyt.

A könyvben feldolgozásra kerültek levelek, naplók, visszaemlékezések.

Kutatásai során találkozott komolyan alátámasztható információkkal, valamint anekdotikus elemekkel is, amiket szintén felhasznált, mert úgy érezte, hogy ezzel lehet az olvasóhoz közel varázsolni ezt a témát.
A könyvből ami szakkönyvként is kezelhető, de olyan olvasmányos, mint egy regény, megismerhetjük a fogolyként élő emberek mindennapjait.
Megtudhatjuk, hogy milyen lehetőségeik voltak a vallásuk gyakorlására, milyen volt az orvosi ellátás, élelmezés, hogy a munkavégzésük könnyítése céljából az olasz nyelv tanulására kötelezték őket, vagy miként múlatták a szabadidejüket, milyen szórakozási lehetőségeik voltak? Mint például a táncházak, színházi körök, varieték, focicsapatok megalakítása.
Hogy viszonyult a helyi lakosság a magyar hadifoglyokhoz? Hogyan jött létre közöttük egyfajta sorsközösség? Minek hatására alakultak meg a nemzetiségi légiók?
A monográfiából megtudhatjuk, milyen cselekhez, többek között dokumentum hamisításokhoz is folyamodtak a foglyok, hogy dezertálni tudjanak és, hogy ezek a szökések, milyen banális okokból hiúsultak meg.

A kötetet Szekeres Béla rajzai, és a korszakból származó fényképek színesítik.

A szerző már elkezdte újabb kutatómunkáját. Következő műve a háború társadalmi jellegű kérdéseit boncolgatja a fegyelmi és a pszichés devianciák tükrében. A háborúban elszenvedett sokk, traumák hatására kialakuló mentális problémák vizsgálatával.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS