A 2023-as tavaszi óraátállítás március 26-án lesz – hajnal 2-kor 3 órára kell átállítani az órákat. A nyári időszámítás egészen október 29-ig tart majd.

A nyári időszámítás több mint százéves, az első világháború idején vezették be többek között az Osztrák-Magyar Monarchia területén, az Európai Unió pedig 1996-ban egységesítette – akkor került át a téli időszámítás kezdete az addigi szeptemberi dátumról október utolsó vasárnapjára.

-Hirdetés-

1916 óta egyébként volt olyan időszak, amikor beszüntették az óraátállítást, és volt, amikor – a várható energiaspórolás jegyében – újra bevezették a nyári időszámítást. A legtöbb európai országban a hatvanas és a nyolcvanas évek között álltak át a mai rendszerre. Több ország azóta megszüntette az óraátállítást, ezek közé tartozik például Oroszország és Fehéroroszország, de az amerikai államok közül Hawaii például soha nem is alkalmazta a nyári időszámítást.

Mit okoz a MÁV-Volán-csoport menetrendjében az óraátállítás?

Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonat menetrendjét érinti. A Volánbusznál az óraátállítás miatt néhány busz közlekedése módosul Érd, Kiskunhalas és Hódmezővásárhely térségében – hívja fel a figyelmet a mavcsoport.hu.

Az érintett járatok listája ide kattintva elérhető.

Kapcsolódó cikk
Kezdődik a csillagászati tavasz, egyre hosszabbak lesznek a nappalok
Kezdődik a csillagászati tavasz, egyre hosszabbak lesznek a nappalok
Hétfőn, március 20-án 22 óra 24 perckor kezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség – írta...

Forrás: eduline.hu, portfolio.hu
Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

MEGOSZTÁS