Lehetőségek a sportban – Fogyatékosság és sport szakmai konferencia

Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények Országos Egyesülete a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a Mozgásjavító EGYMI közreműködésével szakmai konferenciát szervezett március 23-án Budapesten.
-Hirdetés-

A konferencia célja a sajátos nevelési igényű diákok mindennapi, valamint szabadidős- és versenysportjával kapcsolatos tevékenységek, eredmények, jó gyakorlatok megosztása volt. A hallgatóságot Krajnyák Zsuzsanna paralimpikon, kerekesszékes vívó, a Magyar Parasport nagykövete köszöntötte. A rendezvényt dr. Házlinger György a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója nyitotta meg. A plenáris részt Szabó László Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyitotta „Az út néha fontosabb, mint maga a cél” c. előadásával. Az SNI gyermekek, tanulók ellátásának személyi és tárgyi feltételeiről beszélt Péterffy Balázs a Klebelsberg Központ elnökhelyettese. A sajátos nevelési igényű gyermekek fittségmérési lehetőségeiről adott tájékoztatást dr. Kaj Mónika szakértő, a Magyar Diáksport Szövetség munkatársa.

A szakmai fórum második részében az ország különböző pontjaiból felkért gyógypedagógiai intézmények munkatársai mutatták be jó gyakorlataikat négy műhelyben. Az első szekcióban a „Testi és érzékszervi fogyatékos tanulók sportolási lehetőségei” kerültek fókuszba. A második szekcióban a „Sajátos nevelési igényű tanulók sportolási lehetőségei a Közép-magyarországi Régióban” címmel kerültek bemutatásra intézményi jó gyakorlatok. A harmadik szekcióban a Dunántúli régió intézményeinek tapasztalatait hallgathatták meg az érdeklődők. 

A negyedik „Jó gyakorlatok Dunán innen” szekcióban Viedner Mónika a Kiskőrösi EGYMI intézményegység-vezetője képviselte Bács-Kiskun vármegyét.

Előadásában a 2018 óta Kiskőrösön, az EGYMI-ben megrendezésre kerülő „Hajtás Pajtás” c. sportvetélkedőt mutatta be. A verseny az integráltan nevelt sajátos nevelési igényű tanulók edzettségét, fittségét, állóképességét hivatott fejleszteni.  

A konferencia résztvevői a prezentációból megtudhatták, hogy a sportesemény több célt is szolgál. A változatos körülmények között alkalmazott mozgásanyag elsajátítása egyrészt hozzájárul a mozgásműveltség fejlesztéséhez. Jelentős szerepe van továbbá a gyermekek egészségének megőrzésében, megtartásában és a prevencióban, az egészségtudatos magatartás, az egészségközpontú gondolkodás kialakításában is. Kiemelkedő funkciója van ugyanakkor ezen kívül az érzékenyítésben, a szemléletváltás elindításában és abban, hogy az integráló környezet felkészültté váljon a speciális igényű egyének befogadására.

A teljes motórium fejlesztése mellett olyan személyiségtulajdonságok is mozgósításra kerülnek, mint a küzdeni akarás, a kreativitás és a sportszerű játék. A csapatban végrehajtott feladatok segítik a szocializációt, a közösségben való gondolkodást, az együttműködést.
Kapcsolódó cikk
Tizenkét csapat vetélkedett az EGYMI Hajtás pajtás versenyén
Tizenkét csapat vetélkedett az EGYMI Hajtás pajtás versenyén
2022. április 29-én pénteken délelőtt a járás gyermekei gyülekeztek a Kiskőrösi EGYMI tornatermében, hogy aztán pajtásként versengjenek egymással az iskola...

A program plusz hozadéka, hogy a szabadban kerül lebonyolításra, így a természet erőivel (szél, napsugárzás) való edzés is megvalósul, hozzájárulva az immunrendszer erősítéséhez. Az előadás több ponton hangsúlyozta, hogy a szabadban végzett mozgás nemcsak a gyerekek fizikai állapotának tesz jót, hanem a lelki és szellemi fejlődést is támogatja.

Viedner Mónika kiemelte, hogy a „Hajtás Pajtás” c. sportvetélkedő megrendezésekor a szórakoztató, játékos, élmény centrikus jelleg dominál, ami nagyon motiváló a gyermekek számára. A cél, hogy az esemény során mozgásélményt, örömet nyújtsunk a diákoknak, ami a mozgásanyag megszerettetésével beépül az életmódba, napi szükségletté válik.

Intézményegység-vezető asszony külön méltatta Kuti Zoltán testnevelő munkáját, aki a Hajtás Pajtás sportvetélkedők lebonyolításában oroszlánrészt vállal.

A gyermekek és az integráló pedagógusok körében népszerű esemény – amely a sport eszközeit használja fel az integráció, a sajátos nevelési igényű tanulók mind szélesebb körű társadalmi elfogadásának előmozdításához – idén tavasszal is megrendezésre kerül.

A program Miniszterelnökség, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Alapkezelő támogatásával, a NEAO-KP-1-2022/7-000172 sz. pályázat támogatásával került lebonyolításra.

Szöveg, képek: Kiskőrösi EGYMI

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira