A korábbi éveknek megfelelően idén is tartanak lakossági fórumokat a kiskőrösi választókerületek önkormányzati képviselői. A 4. számú választókerület lakosai számára március 28-án volt lakossági fórum, amely során a művelődési központba várták az érdeklődőket.

A megjelenteket a választókerület önkormányzati képviselője ifj. Gmoser István köszöntötte, az önkormányzat részéről Domonyi László polgármester, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság képviseletében pedig Kothencz Zoltán rendőr alezredes volt jelen.

Ifj. Gmoser István, Domonyi László és Kothencz Zoltán (b-j)
-Hirdetés-

A megjelent lakosoknak Gmoser István elmondta, hogy egy időközi választást megnyerve lett önkormányzati képviselő. Beszélt arról, hogy a választókerületben több utcában járdafelújítás valósult meg, és a sportpálya fejlesztése is nagy ütemben halad. Megemlítette, hogy a választókerületben található EGYMI és az Erdőtelki Óvodával is folyamatosan tartja a kapcsolatot, és bármilyen témában próbál segítséget nyújtani az intézményeknek. Kiemelte, hogy az Erdőtelki Óvodánál új csoportszoba került kialakításra, és egy tetővel fedett előtér épült.
A közös összefogás jó példájaként beszélt az Erdőtelki kerékpárút mentén felszerelt mozgásérzékelő lámpákról, amelyek sötétben segítik a biztonságos közlekedés. A körzetben élő lakosok támogatták a lámpák megvásárlását anyagilag, Lavati Kornél és Csermák Pál adták a tartóoszlopokat, Borsos József, Tóth Zoltán, valamint Csővári János pedig egy nagyobb összeggel segítették a tervek megvalósulását.

A rendőrég részéről Kothencz Zoltán tájékoztatta a lakosokat arról, hogy sajnálatos módon elszaporodtak az internetes vásárlások során az ügyfelek becsapása és a banki adatokkal való visszaélések.

Felhívta a figyelmet arra, hogy internetes vásárláskor ellenőrizzék le a lakosok az árusító céget, hogy valós-e a tevékenysége és lehetőség szerint utánvétes módon fizessenek. A banki adatokkal való visszaélések tekintetében jellemzően telefonon keresik fel az ügyfelet az elkövetők valamilyen ürüggyel, kérik az ügyintézés miatt a kódokat és a bankszámla számot vagy valamilyen applikáció letöltését a telefonra, számítógépre, hogy aztán átvegyék a számla felett az irányítás és elsősorban külföldi bankszámlákra utaljanak át nagyon összegeket. Kérte a lakosokat, hogy banki adatokat, kódokat senkinek ne adjanak meg, mert ilyen módszerekkel a pénzintézetek nem dolgoznak.

Beszélt arról, hogy a Kiskőrösi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez mintegy 50 ezer lakos tartozik, így igen nagy területen látnak el feladatokat. A közlekedési balesetek előfordulásáról megemlítette, hogy továbbra is a sebesség relatív és abszolút túllépése jelenti az elsődleges okokat, de jellemzően előfordul még az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok be nem tartása is. Felhívta a figyelmet a biztonsági öv használatára, mely elmulasztása miatt sok esetben történik balesetnél súlyos sérülés. Az ittas járművezetésről megemlítette, hogy a balesetek előfordulásánál a megyei átlag 8 %-ra tehető, ami az országos átlagnak megfelelő, a kiskőrösi számadat pedig ilyen tekintetben 18 %-ot mutat. Kiemelte viszont, hogy az idei évben Kiskőrösön még ittas járművezető által nem történt közúti baleset.
Tájékoztatta a lakosokat arról, hogy a közelmúltban a Bem iskolánál közúti ellenőrzés keretében ellenőrizték a járműveknél a biztonsági öv használatát. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a gyermekek esetében nagyon sokszor nem használják a biztonsági övet, amellyel kapcsolatban most figyelmeztetéssel éltek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek biztonsági öv használatát a továbbiakban is fogják ellenőrizni és ennek elmulasztása esetén bírság kiszabására lehet számítani.

Felmerült, hogy az elektromos roller és elektromos kerékpár közlekedés milyen kategóriába tartozik, a rendőrség ezt, hogyan kezeli. Elhangzott, hogy azon közlekedési eszköz, amit nem emberi erő hajt és 10 km/h-nál nagyobb sebességgel tud haladni – elektromos roller, elektromos kerékpár -, segédmotoros kerékpárnak minősül, amely használatához bukósisak, vezetői engedély és biztosítás is szükséges. Felmerült, hogy sok kiskorú használ ilyen közlekedési eszközt, amely esetében a rendőrségnek a szülői felelősségre vonásra van lehetősége.

A lakosok jelezték, hogy a Szendrey Júlia utcában nagy számban fordulnak elő a gyorshajtók és nem tartják be a 40 km/h-ás sebesség korlátozást. Felmerült, hogy ide jó lenne egy állandó „trafibox” kihelyezése, vagy gyakoribb sebességmérés a rendőrség részéről. A Tompa utcánál a Hrúz Mária utca felé eső résznél található kereszteződésbe kérték a lakosok egy elsőbbségadás kötelező tábla kihelyezését, hogy a most alkalmazható jobb kéz szabállyal szemben egyértelműbb legyen a közlekedési rend ezen a részen.

Kapcsolódó cikk
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Vállalkozói fogadás Kiskőrösön: 130-an kaptak meghívót az eseményre
Sokéves hagyománya van már annak Kiskőrösön, hogy egy fogadás keretében vendégül látja a település legnagyobb adófizetőit és támogatóit az önkormányzat....
Az eseményen Domonyi László polgármester tájékoztatta a lakosokat az önkormányzat gazdálkodásáról és a beruházások, fejlesztések alakulásáról.

Elmondta, hogy a 2022-es évben magánszemélyek kommunális adójából 70 millió, a helyi iparűzési adóból 795 millió, a helyi iparűzési adóbevétel kieséshez nyújtott állami támogatásból 185,5 millió, az idegenforgalmi adóból pedig 9 millió forint összeg folyt be az önkormányzat kasszájába. Beszélt arról, hogy több milliárd forintnyi összegben folytak és folynak most is beruházások a városban, amelyek jól mutatják, hogy a település ebben a nehéz gazdasági helyzetben is folyamatosan fejlődik.

A lakosok részéről kérésként hangzott el, hogy a Krimpen Parknál lehetne kialakítani egy komolyabb játszóteret, több látványelemmel, mert ilyennel még nem rendelkezik a város.
A strandfürdő előtti szakaszon élők kérték, hogy az önkormányzat rendezze néhány ingatlan előtt a csapadékvíz-elvezetést, mert nagyobb esőzésekkor több helyen ez problémát okoz.
Felmerült a Rét utcai lakosok részéről járdaépítés igénye, amelyre van elképzelése az önkormányzatnak, és amennyiben a város költségvetése majd erre lehetőséget ad, akkor megvalósulhat a fejlesztés.
Elhangzott, hogy a Hrúz Mária utcában az EGYMI épülete előtti részen sokszor gondot okoz a járművek parkolása, amelynek rendezését, lehetőség szerint új parkolóhelyek kialakítását kérték az ott élők.
A Szendrey Júlia utcával kapcsolatban hangzott el, hogy ott kinek a feladata az árokpartok, útszegélyek karbantartása? Erre válaszolva mondta el Domonyi László polgármester, hogy az úttest és az épületek közötti területek karbantartása a város teljes területén az ingatlan tulajdonos feladata.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS