Helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kút vízjogi létesítési, üzemeltetési, fennmaradási és megszüntetési engedélyezési eljárása (ásott, fúrt vagy vert kút vonatkozásában) a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet 24. § (1) bekezdés a) pontja szerint:

A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti: 
-Hirdetés-

a) a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízilétesítmények védelméről szóló kormányrendelet szerint kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül, és legfeljebb 500 m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel, 

b) épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, és 

c) nem gazdasági célú vízigény.

A jegyzői hatáskörbe tartozó kút engedélyezésének feltétele:

a) a kitermelt víz használata során keletkező szennyvíznek a környezetet nem veszélyeztető módon való elhelyezése,

b) a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendelet szerinti követelmények maradéktalan teljesítése, valamint

c) a fúrt kút fennmaradásának engedélyezése esetén annak megállapítása, hogy a kút a települési önkormányzat jegyzője engedélyezésének hatálya alá tartozik, és az nem veszélyezteti a vízkészletek védelméhez fűződő érdekeket.

Milyen engedélyt ad ki a jegyző?

Létesítési engedély: A jegyzői engedélyezési eljárás körébe tartozó, újonnan létesítendő kutak engedélyezéséhez.
Üzemeltetési engedély: Azokra a kutak, amelyek a jogszabályok értelmében korábban –
1992. február 15. napja előtt – jogszerűen létesültek engedély
nélkül, illetve az újonnan létesült kutak üzembe helyezéséhez.
Fennmaradási engedély: Létesítési engedély nélkül megépített vagy attól eltérően megvalósított kutak esetében.
Megszüntetési engedély: Használaton kívüli kút megszüntetése iránti kérelem esetén.

Minden egyéb esetben, amikor a fenti kritériumok nem érvényesülnek, akkor a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság, mint vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a kút vízjogi létesítési, fennmaradási, engedélyezési és megszüntetési eljárás lebonyolítása. 

házi ivóvízigény kielégítésére szolgáló kút engedélyezése esetén azon szakkérdés elbírálására, hogy az ivóvízkivétel és az ivóvízellátás során az ivóvíz minőségi követelményei teljesülnek-e és egészségkárosítás nélküli fogyaszthatósága biztosított-e, a népegészségügyi hatáskörében eljáró megyei kormányhivatal járási hivatala, mint szakhatóság jogosult. (Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály, 6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 3.)

Mit jelent a házi ivóvízigény?
A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény és a törvény
végrehajtására kiadott kormányrendelet szerinti polgár bejelentett lakóhelyeként nyilvántartott,
épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező
ingatlanon a magánszemély részéről emberi fogyasztás céljából a személyes szükségletek
kielégítéséhez szükséges, saját célú ivóvízműből biztosított, nem gazdasági célú vízigény.

A rendelkezés szerint az építtető (létesítő) mentesül a vízgazdálkodási bírság fizetése alól abban az esetben, ha engedély nélkül létesített kutakra legkésőbb 2023. december 31-ig fennmaradási engedélyt kér.

Kell-e fizetni az engedély nélkül létesített kút után vízgazdálkodási bírságot?

A Vgtv. 29. § (7)-(9) bekezdései alapján:
„(7) Mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki – a 45/N. § (3) bekezdésben meghatározott kivétellel – engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Vgtv.mód3.) hatálybalépését megelőzően felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezés iránti kérelmét 2023. december 31-ig előterjeszti.

(9) Ha a vízilétesítmény megépítése vagy átalakítása a 28/A. §-ban meghatározott bejelentés nélkül vagy annak jóváhagyásától eltérően történt, a létesítő részére vízgazdálkodási bírság megfizetését kell előírni. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig terjedhet. A természetes személyre kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 000 forintot.”

Milyen kútra kell fennmaradási engedélyt kérni?

A jogalkotó a fennmaradási engedélyezési eljárást kiterjeszti mind az ásott, a fúrt, valamint a vert kutakra is. Tehát minden olyan kútra vonatkozóan fennmaradási engedélyt kell kérni, amelyet engedély nélkül létesítettek.
A kútra az ingatlantulajdonosnak a fennmaradási engedélyt akkor is meg kell szereznie, ha a kutat nem használja (ez alól a kút lefedése sem jelent kivételt). Amíg a vízilétesítmény létezik (nem kerül szakszerűen eltömedékelésre), addig az engedélyezési eljárást le kell folytatni.

Kérelmező KIZÁRÓLAG magánszemély lehet:
  • A vízjogi létesítési engedélyt az építtető vagy a tulajdonos,
  • a vízjogi üzemeltetési engedélyt a kút üzemeltetésével járó jogokat és kötelezettségeket közvetlenül gyakorló,
  • a vízjogi fennmaradási engedélyt az építtető (tulajdonos),
  • a vízjogi megszüntetési engedélyt a tulajdonos vagy a kút üzemeltetésével eddig járó jogokat és kötelezettségeket közvetlenül gyakorló köteles megszerezni. 

A kérelmet a meghatározott formanyomtatványon, papír alapon (ügyfélfogadási időben személyesen, illetve postai úton) vagy elektronikus úton a https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap oldalon (ÁGAZAT: Településüzemeltetési, vagyonkezelési ügyek; ÜGYTÍPUS: kérelem – megfelelő kiválasztása) keresztül benyújtható.

Az ügyet intéző osztály: Közigazgatási Osztály (6200 Kiskőrös, Petőfi Sándor tér 1. 1. em. 2. iroda 1. ajtó, Hivatali kapu: PHKISKOROS: 706133992)
Ügyintéző: Varga Anikó gazdaság-igazgatási referens (Tel: +78/513-120/237 mellék, +36/70/453-2511) E-mail: igazgatas@kiskoros.hu

Ügyfélfogadási időpontok:

Hétfő: 8:00-12:00 óráig
Kedd: ügyfélfogadás nincs
Szerda: ügyfélfogadás nincs
Csütörtök: 12.30-18.00 óráig
Péntek: nincs ügyfélfogadás

Ügyintézési határidő 60 nap!

Az eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól (Az eljárás során felmerülő mintavételi, laboratóriumi, illetve az egyéb műszeres vizsgálatok költségei, továbbá az eljárás során a tényállás tisztázása kapcsán felmerült személyi és dologi költségek egyéb eljárási költségnek minősülnek, melyet a kérelmező fizet.).

Szükséges iratok: kérelem + tervdokumentáció (1 példányban).

Formanyomtatványok az engedélyezéshez, megszüntetéshez, fennmaradáshoz itt találhatóak meg: https://kiskoros.hu/szocialis-es-igazgatasi-csoport-nyomtatvanyai

A kutak engedélyezésére vonatkozó ügymenetleírás és a GY.I.K. a Kiskőrös Város honlapján is megtalálhatók: https://kiskoros.hu/kozigazgatasi-hatosagi-eljarasok-ugymenetleirasai

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45/N. §-a írja le a harmadik hatóságot, a Nemzeti Földügyi Központ engedélyezik a mezőgazdasági öntözési célú kutakat.

Tájékoztató: Kiskőrös Polgármesteri Hivatal

MEGOSZTÁS
Írta: vira