Izsák legkiválóbb borai és pezsgői mérettethették meg egymással magukat. Hosszú évek után, először rendezte meg az Izsáki Hegyközség és Izsák Város Önkormányzata a Kosztka László borversenyt.

 

-Hirdetés-

24 tétel került a bírálók elé, 6 pezsgő és 18 bor. Ebből 13 forgalmi tétel a helyi borászatoktól származott, – ők indultak a város bora címért -, és 11 termelői tétel volt.

A versenyen résztvevőket Damásdi Gábor az Izsáki Hegyközség elnöke és dr. Bozóky Imre polgármester köszöntötte, akik felhívták a figyelmet a térségünkben élő borászatok fontosságára, és hogy e versennyel egy szép hagyományt szeretnének teremteni.

A bírálat különlegessége, hogy két zsűri – társadalmi és szakmai zsűri – pontozta a megmérettetésre váró nedűket. A társadalmi zsűri tagjait a helyi civil szervezetek delegálták: Oreskó Imre (elnök), Farkas Tamás, Ficsor Márta, Gucsi Tamás, Kovács Zoltán és Varga István. Szakmai zsűri tagjai: Koszó Gábor (elnök), Birkás Zoltán, Duráncsik Gyula, Salánki Sándor, Tóth János és Zeleni Viktor.

Knábel László hegybíró elmondta, hogy a társadalmi zsűrinek a hatása sokkal jelentősebb volt, mint azt előzetesen gondolták, hiszen a társadalmi zsűri képviselte a fogyasztói réteget, akik valójában meghatározzák azt, hogy egy bornak milyen sikere lesz majd. Hiába osztanak ők arany érmeket, ha a polcon nem szerepelnek olyan sikeresen.

A verseny eredménye:

A bormustra bírálata során 7 arany, 7 ezüst, 6 bronz, és néhány elismerő oklevél született.

A díjakat Szabó József alpolgármester adta át, aki megköszönte mind a termelőknek, mind a bíráló bizottságnak a munkáját, és hozzátette, hogy bár a közvetlen környezetünkben kevés számú borászat üzemel, így minden évben ugyanazok a borászatok versengenek, de mégis elismerő lehet, hogy védjeggyel ellátott palackozott bort árusíthatnak.

Végül a Royalsekt Zrt. 2 arany, 4 ezüst és 1 bronzérem minősítéssel zárta a napot. Lévai Ferenc 1 borral nevezett be, amellyel ezüstérmes minősítést szerzett. Ifj. Varga István három borral, melyből 1 elismerő oklevelet és 2 bronzérem minősítést kapott. A Birkás Pincészet Kft. 1 arany, 1 ezüst, 2 bronz és egy oklevél minősítést kapott a bíráló bizottságtól.

2023-ban a borverseny legeredményesebb borászata a Gedeon Birtok Kft. borászata lett, hiszen 5 arany, 2 ezüst és 1 bronzérem minősítést szerzett.

A legmagasabb pontszámot elérő pezsgő, amely az arany minősítést is megkapta, szintén a Gedeon Birtok Arany Sárfehér pezsgője lett.  Végül pedig a 24 tételből úgyszintén a Gedeon Birtok 2022-es évjáratú Kövidinkája hozta el a legtöbb pontot, amellyel elnyerte 2023-ban az Izsák Város Bora címet.

Oreskó Imre nyugalmazott borász azt is elmondta, hogy a 24 tétel közül, ha a tízes skálán nézzük, a leggyengébb bor is elérte a hatost, viszont a maximum pontot több tétel is megkapta. 1991-től a Gazdakörrel minden évben csináltak a gazdáknak termelői borversenyt, ahol az első években még hatalmas szakmai hibákkal kerültek a bírálók elé a borok. Abban az időben a leggyorsabb tanulási lehetőség a közös termelői borversenyen való részvétel volt, ahol szakmailag kielemezték, hogy melyik bornak mi az értéke, mi a hibája és hogyan lehet azt elkerülni, kezdve a technológia alapjainál. A kilenvenes években Izsák és körzetében 10.000 hektár Sárfehér volt, ma körülbelül 100 hektárnyi terület maradt.

Knábel László hegybíró megköszönte mindenkinek a részvételt, legfőképpen a termelőknek, akik lehetővé tették, hogy e nap során ilyen kellemes hangulatú borversenyt tarthattak. A borversenynek kiemelt szerepe van abban, hogy a kicsit háttérbe szorult ágazatot ezzel is segítsék, akár a szőlőtermesztést, akár a bortermelést, ismét elismert szakmává tegyék.

Szöveg, fotók: Makai Marianna

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira