A Csonka-torony Alapítvány szervezésében “Értékeink népszerűsítése” címmel hungarikumok verseny döntője zajlott 03.30-án délután Soltszentimrén a Közösségi Házban. 

-Hirdetés-

A verseny szervezője, a soltszentimrei Csonka-torony Alapítvány elnöke Schantlné Farkas Julianna köszöntötte a részt vevő csapatokat és a felkészítő pedagógusokat. A hungarikumok verseny döntőjében összesen hat településről kilenc csapat vett részt.  Bócsáról a Boróka Általános Iskolából az 1. elnevezésű csapat, Izsákról a Táncsics Mihály Általános Iskolából a “Kolon-tó gyermekei” és a “Puszta ördögei”, a petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskolából a “Szállási vitézek”, Akasztóról a Kunszt József Általános Iskolából az “Egy kávé mellett megbeszéljük” és az “Észbontó csajok” csapata, a csengődi általános iskolából a “Csengődikum” csapata, valamint Fülöpszállásáról a Herpai Vilmos Általános Iskola csapata mérettette meg magát a versenyen. 

Schantlné Farkas Julianna köszöntötte a részvevőket

 –  A verseny a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság által meghirdetett,  Hungarikum – 2022-es pályázatból valósult meg. Mindez egy levelező versenysorozattal indult, ami azt jelenti, hogy minden hónapban kaptak egy feladatsort a gyerekek, melyet helyesen kitöltve kellett visszaküldeniük. Összesen 18 csapat jelentkezett, a döntőbe végül 8 csapat került be, de az első helyen holtverseny volt, így  kilenc csapat mérhette össze tudását a döntőben. – mondta Schantlné Farkas Julianna, aki nem csak a verseny szervezője, hanem a változatos feladatok összeállítója is volt.  

A közel két órás versenyen, hungarikumok témakörön belül gyerekekhez közelebb álló feladatokat kaptak a versenyzők, a helyes megoldásokhoz azonban magas szintű tárgyi tudásra volt szükség. A feladatok között szerepelt keresztrejtvény, melynek a megfejtése az első magyar nyelvű biblia, a Vizsolyi Biblia volt. Ki kellett egészíteni a Nemzeti értékpiramist, megadott leírás alapján fel kellett ismerni 5 magyar települést, majd bejelölni a pontos helyét a vaktérképen, felismerni a matyó hímzést, puzzle, valamint reklámszöveg írása.   

A háromtagú zsűri – Bujdosó Istvánné magyar-ének szakos, nyugdíjas pedagógus, a zsűri elnöke, Nagy István Soltszentimre Község polgármeste, valamint Tóth Anett, a vira.hu online hírportál képviseletében – folyamatosan javította és pontozta a versenyzők által megoldott feladatokat. 

A zsűri tagjai: Tóth Anett, Nagy István, Bujdosó Ferencné (b.-j.)

A gyerekek kiválóan teljesítettek, a verseny nagyon szoros volt, mert a második és harmadik helyezett között összesen csak fél pont volt a különbség. Az eredmény a következőképpen alakult:

I.helyezett a “Csengődikum” csapata, a Bem József Általános Iskola Csengődi Általános iskolája képviseletében. A csapat tagjai: Csikesz Barbara, Nagy Luca, Kovács Zsófi, Dömsödi Jázmin, felkészítő pedagógus: Dénes Erika. A harmadik alkalommal megrendezett versenyt már másodszor nyerte meg csengődi csapat.

“Csengődikum”, a győztes csapat

II.helyezett az “Észbontó Csajok” csapata, az akasztói Kunszt József Katolikus Általános Iskolából. A csapat tagjai: Turú Tímea, B.Nagy Luca, Molnár Ivett, Németh Anna, felkészítő pedagógus: Beszedics Zoltánné. 

Az “Észbontó csajok” csapata

III.helyzett a “Szállási vitézek” csapata a Petőfi Sándor Általános Iskolából Petőfiszállásról. A csapat tagjai: Anga Balázs Sándor, Rádi Milán, Tajti Roland, Varga Tibor, felkészítő pedagógus: Rádi Györgyi.

A “Szállási vitézek” csapata

Érdemes volt részt venni a versenyen, mert értékes ajándékokért zajlott a küzdelem. Az első helyezett- számos könyvajándék mellett – két napos kiránduláson vehet részt Eger-Aggtelek környékén április közepén. 

A versenyt követően a “Hungarikumok és Petőfi” című, alsótagozatosok részére meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése következett. A rajzversenyen Akasztóról, Csengődről, Izsákról és Fülöpszállásról összesen 45 gyermek vett részt. 

Díjazottak:

I. helyezett: Migály Csenge Izsákról, felkészítő pedagógus: Vida Angéla.

II. helyezett: Ötves Kincső Mária Petőfiszállásról, felkészítő pedagógus: Gyöngyösi Andrea.  

III. helyezett: Palla Liza, szintén Fülöpszállásról, felkészítő pedagógus: Tengölics Margit.

Különdíjban részesültek: Csepregi Hanna, Nyíri Eszter, Gubacsi Gréta Fülöpszállásról, felkészítő pedagógus Tengölics Margit, valamint Nagy Lilien Akasztóról, felkészítő pedagógus Tóth Józsefné. 

Az értékes ajándékok mellett minden részvevő kapott egy emléklapot is. 

 

 

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS