Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola 7. osztályos tanulói közül az érdeklődő diákok a Szabó Szabolcs Alapítvány mobillabor programjának keretében egy rendhagyó délutáni kémia órán vehettek részt március 30-án.

-Hirdetés-

 

Az alapítvány Bács-Kiskun vármegyei koordinátora, Dudásné Kovács Erika, a Soltvadkerti Kossuth Lajos Általános Iskola biológia-kémia szakos pedagógusa többek között olyan érdekes kísérleteket mutatott be, amelyeket akár otthon is elvégezhetnek a bátor vállalkozók, hisz nem kell hozzá, csak néhány egyszerű háztartási alapanyag.

A tanulók csodálkozva figyelték a rögtönzött „tűzijátékot”, hogy néhány fémvegyület hogyan festi vörösre, sárgára, lilára, zöldre a hordozható gázégő lángját. A vállalkozó szellemű diákok közreműködésével növekedett egy „fekete kígyó”, száguldott a teremben alkoholrakéta is. Az elefántfogkrém hatalmasra növekedett és a fejlődő oxigéngáz lángra lobbantotta benne a parázsló gyújtópálcát. Az étolajból, szódabikarbónából és ételfestékből készült lávalámpa szebb volt, mint amit az üzletekben lehet kapni. Gyönyörű csillogó ezüst bevonat is készült egy kémcső falára, és lilakáposzta oldatával átitatott papírra a diákok ecetsav és szódabikarbóna oldatával varázslatos színeket csalogattak. A „kék lombik” kísérlet közben azt is megtapasztalhatták, hogy egy színtelen oldat „rázogatás” hatására, hogyan változik gyönyörű kék színűvé.

A több mint másfél óra időtartam alatt a tanulók nemcsak gyakorlati, hanem elméleti ismereteiket is bővíthették Erika néni magyarázatainak köszönhetően. Ez úton is köszönjük a lehetőséget, hogy iskolánkba látogatott, népszerűsítette a kémia tantárgyat a bemutatott kísérletek segítségével. 

Forrás, fotók: Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira