Tíz amerikai diák és két felnőtt kísérő érkezett Kiskőrösre, New Hampshire államból, Candiából a Jesse Remington High Schoolból, akik nyolc napot töltenek Magyarországon. Selmeczi Nimród baptista ifjúsági- és intézményi lelkész meghívására érkeztek hozzánk, aki hosszú évek óta tartja a kapcsolatot velük, sőt három évig ő maga is tanulója volt ennek az amerikai középiskolának, egy ösztöndíjnak köszönhetően. A szervezésben, az utaztatásban és a szálláshelyek biztosításában részt vesznek a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet tagjai is.

Az amerikai diákok és kísérők, még az USA-ban 
-Hirdetés-

Selmeczi Nimróddal, a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet ifjúsági lelkipásztorával beszélgettünk, aki így mesélt a diákok magyarországi látogatásáról: 

„A mi közös történetünk 12 évvel ezelőtt kezdődött. 2011-ben Bodrogra jöttek el a Bölcsesség Kezdete Általános Iskolába, ami egy baptista iskola Somogy megyében. Akkoriban ott tanultam, abban az iskolában. A Nemzetközi Keresztény Iskolák Szövetségén keresztül tálaltak meg bennünket. Ott rendszeresen szoktunk fogadni külföldi missziós csapatokat. Így találtak meg ők is bennünket, és úgy alakult, hogy én lettem a tolmácsuk, 8. osztályos koromban. Ekkor ismerkedtem össze a Jesse Remington High School iskola alapítójával és az ottani igazgatóval. Segítettem nekik iskolai óráikon. Bibliaórát, angolórát tartottak, sőt segítettek háztetőbontásban és építkezés jellegű munkákban, de kirándultunk is együtt. Abban a két hétben jól összebarátkoztunk, így az iskola igazgatója felajánlotta nekem nemzetközi ösztöndíjprogramjukat. Örültünk a lehetőségnek, így egy évig emelt angol szakra jártam Kaposváron, majd 10. osztályos koromban kiutaztam iskolájukba, New Hampshire-be. Összesen 3 évet töltöttem kint, ott is érettségiztem. Ez idő alatt nagyon sokat tanultam ott jómagam is, illetve sok amerikai államba eljutottam, a missziós utak során.

Ez egy keresztény magániskola, ahová körülbelül 50 fiatal jár, ahol a tanári kar és a diákság is többféle felekezetből tevődik össze. Ez tulajdonképpen az egyik gyülekezetük projektje. Oktatási rendszerükben nagyon fontos alapelv, hogy a tanultakat nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is igyekeznek elsajátítani. A tavaszi szünetben az a szokás náluk, hogy nem szünetre, hanem missziós utakra mennek el a diákok – vagy Amerikán belül, vagy külföldi országba -. Mivel ez egy keresztény iskola, küldetésük, hogy a hitről beszéljenek azoknak az embereknek, akikhez ellátogatnak. Továbbá az is fontos számukra, hogy valamilyen gyakorlati segítséget tudjanak nyújtani az ott lakóknak, vagy dolgozóknak. Így a diákok jelentős tapasztalatokat tudnak szerezni, sokféle területen kipróbálhatják magukat.”

Székesfehérváron 

Selmeczi Nimród elmondta, hogy a fiatalok és kísérő tanáraik a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet családjainál vannak elszállásolva, akik missziós szolgálat céljából érkeztek. A  programok összeállításánál megvizsgálták, hogy milyen lehetőségek vannak, majd több intézménnyel is felvették a kapcsolatot, hogy minél szélesebb körben láthassák el őket különböző programokkal. Ifjúsági lelkipásztorként kiemelten fontos számára a fiatalokkal való foglalkozás, így mindenképpen szerette volna, ha az amerikai diákok kiskőrösiekkel ismerkednek.

„Múlt pénteken érkeztek, amikor elvittük őket Budapestre és megnéztük a Parlamentet, valamint a Hősök terét, majd szombaton Székesfehérvárra látogattunk el. Bemutattuk a koronázóvárost. Olyan dolgot kerestünk, ami nincs Amerikában. Nagyon tetszett nekik a Romkert, a történelmi belváros. De a Bory-várba is ellátogattunk, ahol fiataljaink felkészültek egy-egy uralkodóból és bemutatták őket az amerikai diákoknak.

Bory-várban

Vasárnap részt vettünk a Kiskőrösi Baptista Gyülekezet istentiszteletén.

Hétfőn és kedden a KEVI Gimnáziumába látogattunk el: angol és testnevelés órákra, ahol angolul beszélgethettek egymással az amerikai és a magyar diákok. Sőt irodalomórán egy amerikai író művéről beszélgettek angolul. Hétfői intézményi istentiszteletükön pedig nemcsak csendes szemlélőként vettek részt, hanem énekeltek is a kiskőrösi közösségnek. A diákok nagyon élvezték a közös tanórákat, feladatokat, sőt egy közös focimeccset is terveznek.

A KEVI hétfői intézményi istentiszteletén nemcsak csendes szemlélőként vettek részt, hanem énekeltek is a kiskőrösi közösségnek

Szerdán a Filadelfia Integrált Szociális Intézménybe visszük el őket , ahol egy istentiszteletet tartunk majd az időseknek, illetve interjút készítünk velük, melybe a nővéreket is bevonjuk.

Csütörtökön a Humán Szolgáltató Központba lesz egy közösségi alkalom, amelyre egy kézműves foglalkozással készülünk, ahol egy húsvéti üzenetet is átadunk majd.

Nagypénteken egy ifjúsági napot fogunk tartani a baptista gyülekezetben, melynek témája az lesz, hogy Úr Jézus meghalt a kereszten és hogy ez mit jelent az emberiség számára. Ennek kapcsán készültek énekkel, tanítással, illetve egy kiscsoportos beszélgetéssel. Délután pedig különböző sportokat, társasjátékokat próbálhatunk ki együtt. Erre az alkalomra megközelítőleg 70-80 fiatal érkezik majd a környékből.”

 

A fotók többsége a KEVI-ben készült a 9.A osztály hétfői angolórája közben. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS