2010-ben rendeztek először költészet napi versmaratont Kiskőrösön, melyet idén a Petőfi 200 Emlékévhez csatlakozva szerveztek meg. A kétnapos eseményen, április 11-12-én  Petőfi Sándor összes verse elhangzik, melyeket aktív korúak, nyugdíjasok, diákok, és maga az ötletgazda: Boldoczki Sándorné Tündi néni és férje Sanyi bácsi olvasnak fel. Az esemény helyszíne idén is a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériája. 

Boldoczki Sándorné Tündi néni és férje (a kiemelt képen) egészen hajnalig, ott jártamkor már 23. órája olvastak fel Petőfi verseket (ugyanis a tegnapi kiállításmegnyitó alatt szünetelt az olvasás)
Az egyedülálló kezdeményezésről Dr. Filus Erika múzeumigazgató és Boldoczki Sándorné Tündi néni, nyugalmazott pedagógus, az esemény ötletgazdája mesélt hírportálunknak. 
-Hirdetés-

„Április 11-én, tegnap ünnepeltük a magyar költészet napját, mely a magyar vers ünnepe. Már évek óta szervez a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum versmaratont, ahol többnyire  József Attila, Petőfi Sándor és különböző évfordulós költők versei, míg olykor szabadon választott lírákat is hallhattunk. Évek óta Boldoczki Sándorné Tündi szervezi ezeket az alkalmakat. Ez idáig egy napos volt a rendezvény, mely általában 10 órakor kezdődött és este 20-22 vagy 24 óráig tartott (a megbeszéltek szerint). Idén, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából azt találta ki Tündi, hogy olvassuk végig a teljes Petőfi életművet. Mivel a tegnapi nap még tanítási szünet volt, azonban az iskolás korosztályt sem szerettük volna kihagyni ebből, ezért kétnapos versolvasást szerveztünk. Nagyon örültem annak, hogy valamennyi iskola jelezte a részvételi szándékát. A Kiskőrösi EGYMI, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum és a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium diákjai is részt vesznek a mai napon – a második alkalmon -, mely kedden reggel 8 órakor vette kezdetét és még éjszaka is zajlott. Ez egy igazai közösségalakító, összetartó program is lehet, hiszen osztályok és baráti társaságok is érkeznek. Már az előkészületeknél is nagyon jó volt megtapasztalni azt, hogy sokan örömmel vállalták, hogy részt vesznek a versolvasásban. Készül egy jelenléti ív is, melyet minden versolvasó vagy szavaló aláír, így a nap végén már pontosan látni fogjuk, hogy az eseményen mennyien is vettek részt. Nagyon hálásak vagyunk Tündinek a szervezésért, hisz ez egy hatalmas vállalás és valamelyest fizikailag is megterhelő” – mesélte Dr. Filus Erika, múzeumigazgató.

2010 óta gyarapodnak az emlékkönyvben az aláírások, mely egyben egy nagyszerű kordokumentum is

„23 óra alatt jutottunk el a 820. oldalig a verseskötetben, mely összesen 1118 oldalas. Az iskolákat idén Erika kereste meg, én pedig a felnőtteket. A Kiskőrösi Helyőrség Nyugállományúak Klubjának, a Pedagógusok Nyugdíjas Klubjának elnökének, a Polgári Körösöknek, valamint Kiskőrös Város Önkormányzatánál Szedmák Tamás alpolgármesternek jeleztem, hogy örömmel látjuk őket a rendezvényen. Nagy élmény ennyi sok verset elolvasni és meghallgatni Petőfitől. Számomra a Fiam születésére c. vers a legkedvesebb, de tulajdonképpen az összes családhoz és hazához kapcsolódó” – mesélte Boldoczki Sándorné Tündi néni.

Az általános iskolás korosztály tagjai többnyire általuk választott Petőfi versekkel készültek
Míg a gimnázium egyik csoportja a Petőfi összesből olvasott fel, ezzel is hozzájárulva a nem mindennapi “kihíváshoz”. Kísérő tanáruktól megtudtuk, hogy a kötet tulajdonképpen egy lírai naplóként is értelmezhető, mely nagyszerűen bemutatja Petőfi Sándor életét 

Egy kedves norvég barátjuk, Unni is felolvasott a Petőfi kötetből – nem is akárhogy, hanem –  magyarul. 

Unni és Tündi néni
Körbe a falon Budai Tibor grafikusművész képei láthatók, melyek 2023. május 31-ig tekinthetők meg az emlékmúzeum galériájában, nyitvatartási időben. 
A kiállítás az Országos Petőfi Sándor Társaság, Kiskőrös Város Önkormányzata és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében a költészet-napi programsorozatba illeszkedve jött létre 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (59 db kép)
MEGOSZTÁS