2023 márciusának végén újra ülésezett Soltvadkert Város Önkormányzata, akik összesen hat napirendi pontot tárgyaltak. A napirendi pontok tárgyalása előtt lehetőség volt felszólalni, mellyel Medgyes Attila, Kárász András, Galántai Norbert, Dr. Pozsgai Boglárka, valamint Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna is élt. 

Az első napirendi pontban a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár 2022. évi beszámolóját fogadták el, ahol hónapról hónapra rengeteg programmal várják az érdeklődőket. A sokrétű, hosszú beszámolóból Dr. Pozsgai Boglárka képviselő emelt ki néhány fontosabb információt. Kiemelte, hogy 2022-ben Családbarát szolgáltatóhely címet szereztek, ehhez gratulált a képviselő. Majd Zsikla Győző méltatta a kulturális központ tartalmas és értékes munkáját. Medgyes Attila kérdésére Temerini Ferenc polgármester úr elmondta, hogy jelenleg többen is jelentkeztek már a közművelődési szakember munkakör betöltésére, az intézménynél. A jelölteket Pájer Ildikó hallgatja majd meg, első körben. Kárász András alpolgármester hozzátette, hogy minden civil kezdeményezést támogatnak.

Lantosné dr. Mayer Zsuzsanna, Galántai Norbert, Dr. Pozsgai Boglárka képviselők 
-Hirdetés-

A második napirendi pont egy újabb beszámoló volt: a közterület-felügyelet 2022. évi feladatairól, melyet Molnár Tibor készített el. Zsikla Győző képviselő elmondta, hogy két közterületfelügyelő van Soltvadkerten, akiknek rengeteg munkája van. Szerteágazó tevékenységi körükből adódóan, sokszor nem könnyű, de „ügyfélbarát” hozzáállással próbálnak eleget tenni a lakosság, szakhatóságok, feletteseik elvárásainak. Temerini Ferenc polgármester azt is elmondta, hogy igyekeznek minden illegális hulladék lerakatot felszámolni. A magánembereknek is szívesen segítenek, ha kéréssel fordulnak hozzájuk. Az elsődleges szempont viszont továbbra is az, hogy minden ingatlantulajdonos a saját portájáért felel. Ennek ellenére sok előrelépés történt. A nagy állami támogatások révén tudták a legnagyobb lépést megtenni. Volt, hogy 40 konténernyi szeméttől tudtak megszabadulni egy év alatt. A közmunkaprogramban azóta is 2-3 konténernyi szemetet összegyűjtenek évente.

Medgyes Attila képviselő 

A kóbor kutyák helyzete is szóba került a napirendi pont kapcsán. Szintén a polgármester ismertette, hogy minden egyes elszállítandó kutya után fizetnie kell az önkormányzatnak, az alapköltségeken felül. Ez kutyánként 25.000 Ft-ot jelent. Kihangsúlyozta, hogy a keceli ebrendészeti telepen nem altatják el a kutyákat, hanem igyekeznek befogadókat találni nekik. Arra kérik a lakosokat, hogy lehetőségeik szerint ivartalanítsák háziállataikat.

Kárász András alpolgármester, Temerini Ferenc polgármester, Dr. Viszkók Zoltán jegyző

A Vadkerti-tó halgazdálkodási jogára kötött haszonbérleti szerződés 1. számú módosítása volt a következő napirandi pont.
Zsikla Tamás képviselő elmondta, hogy még 2021 végén kötött szerződést Soltvadkert Város Önkormányzata, illetve a Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgászegyesület a Vadkerti-tó horgászatra történő haszonbérbe adásáról. Az önkormányzat éves szinten nagyon nagy pénzt költ a tó vízutánpótlására, melyhez az egyesület is hozzájárult 2022-ben, bruttó 1 millió forintos összeggel. Az önkormányzat és a horgász egyesület közösen gondoskodik a tó környezetéről.  A tavalyi év végén az önk elindított egy eljárást, hogy a kút vízüzemeltetési jogát visszavegye, ami biztosítja a víz utánpótlást. Január 4-től az önkormányzat tulajdonába került a vízjogi üzemeltetési engedély. Emiatt vált szükségességé a módosítás, mégpedig olyan formában, melynek értelmében a Vadkerti-tó vízutánpótlását a jövőben Soltvadkert Város Önkormányzata végzi, ezért a horgászegyesület a tótöltési hozzájárulást a jövőben az önkormányzat felé fizeti meg, melynek mértéke 2023. január 1. napjától 3500 Ft/fő/év. Jelen előterjesztés időpontjában a Horgászegyesület tagdíjfizető tagjainak száma az előző időszakhoz képest 6 fővel növekedett, tehát 436 fő, melyből 20 fő ifjúsági horgász. Ez 1,5 millió forintos bevételt jelent.
A Vadkerti-tó az egyik legfontosabb ügy Soltvadkerten, jelentette ki a polgármester, aki elmondta, hogy jó az együttműködés a horgászegyesülettel. Több olyan mérőműszerük is van már, amivel a tó egyéb paramétereit tudják mérni a horgászok. Az eszközök egyébként továbbra is az önkormányzat tulajdonát képezik.

Temerini Ferenc polgármester

Soltvadkert Város Önkormányzat 2023. évre vonatkozó közbeszerzési tervének elfogadása volt a következő napirendi pont, melynek kapcsán polgármester úr elmondta, hogy az idei évre nem tervezek közbeszerzést. De ez nem azt jelenti, hogy nincs felújítási terv a városban, szögezte le Zsikla Tamás. Hozzátette, a tázlári úti ipari park beruházása is folyik, mely már nem a közbeszerzési szakaszban van, illetve tervben van a sportcsarnok tetőszerkezetének és padlójának cseréje is.  Temerini Ferenc mindehhez hozzátette, hogy a város életét alapvetően befolyásoló olyan beruházok zajlanak a városban, amelyekre évtizedek óta nem volt példa: mint a vasúti beruházás, illetve az elkerülő út, valamint a villamosfejlesztési alállomás építése. Ezek azonban nem az önkormányzat projektjei, ennek ellenére a város számára nagyon fontosak.

Medgyes Attila, Zsikla Tamás, Zsikla Győző képviselők 

Az ötödik napirendi pont a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások, szociális szolgáltatások, valamint a gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítása volt, melyet három bizottság is tárgyalt. A rendeletmódosítás a szolgáltatási önköltség 2023. évre vonatkozó számításait tartalmazza, valamint az intézményi térítési díj összegének változásait, melyekre a bekerülési költségek áremelkedései miatt volt szükség. 

Nagy volt az egyetértés

Míg az ülés végén egy a „Budapest-Kelebia határátkelő közötti 150. számú vasútvonal fejlesztésére irányuló projekt” céljait szolgáló ingyenes területátadásról döntöttek a képviselők. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira