2023. április 15-én este egyedülálló látványosságnak lehetnek szem- és fültanúi azok, akik Kiskőrös főterére, az egész alakos Petőfi-szoborhoz látogatnak. Kovács Tamás, a Lasershow Hungary International Kft. tulajdonosa az amerikai siker után újabb szenzációra adta a fejét.

Kovács Tamás elmondta, hogy két hét alatt sikerült a lézeres installációhoz az előkészületeket megtenni. A Petőfi 200 alkalmából Kiskőrös főterén, az egész alakos Petőfi-szobornál kilenc darab nagy teljesítményű Canonnal nemzeti színű fényeket fognak az égbolt felé világítani. Már önmagában a kilenc fénysugár is gyönyörű látványt fog nyújtani, de mindezt kiegészítik egy szintén saját fejlesztésű termékkel. A lézer fénysugárba hangokat kódolnak.

-Hirdetés-

De pontosan hogyan is működik mindez? A lézer fénysugarak másodpercenként 20 kHz-el villogják le azt a hanganyagot, amit a hangeszközre rátöltenek. A bicentenárium alkalmából Petőfi Sándor verseket fognak kiküldeni a világűrbe ennek a technológiának a segítségével.

Ezzel Petőfi Sándor verseit már nem csak a Földön, hanem a világűrben is ismerni, hallani fogják, első magyar költőként, akinek a művei kilépnek a végtelen messzeségbe.

A verseket szombaton élőben szavalják el a diákok Kiskőrös négy iskolájából (Kiskőrösi Bem József Általános Iskola, Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Wattay Szakközépiskola), intézményenként 15-20 perces időtartamban, magyar mellett angol, német, és kínai nyelven is.

Főpróba
Kovács Tamás hozzátette, hogy a fénysugár amíg eléri a sztratoszférát, a környezeti körülmények miatt (felhő, pára…) maximum 15%-ot veszít a teljesítményéből, de ahogy kilép a légüres térbe, veszteség nélkül terjed tovább a végtelenbe.

Érdemes lesz tehát kilátogatni Kiskőrös főterére április 15-én, szombaton este 20 órától, hiszen a lézer installáció mellett a másfél órás szavalást is élőben hallgathatják az érdeklődők, ami együtt egy örök élménynek ígérkezik. Ehhez fogható installáció mindösszesen kettő van a világon, mind a kettő Amerikában, így még Európai szinten is egyedülálló látványosságnak lehetünk részesei.

Kapcsolódó cikk
Fény derült a lézercsíkok rejtelmeire – kiskőrösi világrekord Floridában
Fény derült a lézercsíkok rejtelmeire – kiskőrösi világrekord Floridában
Florida, Fort Lauderdale, SeminoleHard Rock Hotel & Casino megnyitó 2019.október 24.   A Seminole indiánok tulajdonában álló Hard Rock franchise...
MEGOSZTÁS