2023. április 15-én a Nagy-Pál István Helytörténeti Gyűjtemény épületében tárták a nagyközönség elé Soltvadkert kincseit.

-Hirdetés-

Soltvadkert Város Önkormányzata, a Gyöngyház Kulturális Központ és a Helyi Értéktár Bizottság által közösen megrendezett Értéktár Nap elnevezésű eseményen mutatták be Soltvadkert elismert nevezetességeit.

Jelenleg 12 érték szerepel a helyi értéktárban: Krebsné Tuska Zsuzsanna keramikus munkássága, Nagy-Pál István szellemi munkássága, Richter Ilona Margit grafikusművész, tudományos illusztrátor munkássága, a református templom, a soltvadkerti sváb káposztás kolbász, Szabadi Mónika keramikus munkássága, Szakács László szellemi munkássága, a Szent Kereszt-kápolna, a Vadkertitó, a Szent Korona Cukrászda, az ezerjó szőlőfajta és a csettegő.

A programsorozatot Supka Éva konferálta fel, majd Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző asszony, az értéktár bizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, bemutatta a bizottság munkáját, valamint az újonnan felvett értékeket, ami a 100 éves „Petőfi” Mozi, és Szűcs-Farkas László képző- és iparművész munkássága volt.

Fodorné dr. Schiszler Terézia

A rövid megemlékezést követően az aljegyző asszony Zsikláné Szarka Judit és grády Andor bizottsági tagok közreműködésével oklevelet adott át a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár igazgatójának Pájer Ildikónak, valamint Szűcs-Farkas László élettársának Zsikla Magdolnának, és gyermekeinek Szűcs-Farkas Lillának és Szűcs-Farkas Apornak.

Szűcs-Farkas László – eredetileg ötvös-ezüstművesnek tanult, később festőként, és szobrászként is tevékenykedett – alkotásai Soltvadkert szerte megtekinthetők. Ilyenek többek között a Szentlélek-templom homlokzati fülkeszobrai, a soltvadkerti Borudvar faszobrai, a Millecentenáriumi emlékmű és a Tanítók szobra.

Ezt követően került bemutatásra az értéktár kiadványa Soltvadkert kincsei címmel, amit Légrády Andor helytörténész és bizottsági tag ismertetett az érdeklődőkkel.

Légrády Andor

A közelmúltban elkészült Vadkerti-tó társasjáték asztali változatát Hamar Anita, a művelődési ház munkatársa szemléltette. Ebből megtudhattuk, hogy a társasjáték segítségével a játékosok megismerhetik a tó körül található nevezetességeket, – mint például a Fekete villa, kilátó, kalandpark – valamint a helyi növény- és állatvilágot. A játékhoz tartozó 150 fotóval illusztrált kártya segítségével pedig könnyedén szerezhetik meg a tudást a környező élővilágról, értékekről és látványosságokról.

Hamar Anita

A délután folyamán a vendégek lehetőséget kaptak egy rögtönzött étel-ital kóstoló során a Farkas Miklós által készített sváb káposztás kolbász, valamint a helyi borászatok – Font Pincészet, Galántai Családi Pincészet, Frittmann Borászat, Lantos Borászat, Erdős Borászat – által felvonultatott ezerjóból készült borok megízlelésére.

A szintén helyi értéket képviselő „csettegőt” is kipróbálhatták a vállalkozó szelleműek, mert a Vadkert Komszolg munkatársa, Fejes Zoltán a saját tulajdonú járművén vitte városnéző útra őket.

A programok során meg lehetett tekinteni a helytörténeti gyűjteményt, a Motor Múzeumot, majd a Szabadi Mónika által készített kerámiákkal díszített fotófalnál még fényképezkedni is lehetett.

Közben a Hősök terén, szabadtéri gyerekprogramokkal szórakoztatták a vendégeket. A kicsiknek itt lehetőségük volt egy játékos Totó kitöltésére, vagy horgászni a szökőkútból, de az óriás Vadkerti-tó társasjátékot is kipróbálhatták.

A Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat mesebuszánál pedig a megyei értékek, helyi mesék, nevezetességek felhasználásával, foglalkoztató kreatív feladatokat oldhattak meg az animátorok segítségével. Végezetül emlékként, a Bács-Kiskun megyei legendák mesekönyvet, vagy mesefigurával ellátott pólót, kitűzőt, kulacsot vihettek haza.

A szervezők ezúton is köszönik a segítők, támogatók és közreműködők áldozatos munkáját!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)