Április 15-én este egy lélegzetelállító, világviszonylatban is egyedülálló produkciónak lehettünk szem-és fültanui Kiskőrösön az egész alakos Petőfi szobornál. A Lasershow Hungary International Kft. által meghirdetett eseményre nagyon sokan voltak kíváncsiak, ennek köszönhetően este 20 órára, a program kezdetére már teljesen megtelt a Petőfi tér.

-Hirdetés-

A technikai előkészületeket követően a 9 db nagy teljesítményű Canon lézer teljes fényerővel először fehéres/kékes fényben világított, kifejezetten vendégcsalogató célzattal.

A kilenc darab nagy teljesítményű Canon lézer

Az esemény 20:30-kor vette kezdetét, amikor Szomorné Szepcsik Éva tanárnő – aki azt est moderátora, koordinátora volt – köszöntötte Szedmák Tamást, Kiskőrös város alpolgármesterét, Kovács Tamást, a Lasershow Hungary International Kft. vezetőjét, a kft. munkatársait, valamint a közreműködő diákokat. Nyitóbeszédében a tanárnő elmondta, hogy a Petőfi 200 emlékév országos rendezvénysorozata, annak programjai gazdag tartalommal töltötték, töltik meg a települések, országunk és a határon túliak ünnep-és hétköznapjait. Hozzátette, hogy a mai este is ennek a rendezvénysorozatnak egy impozáns és rendkívüli eseménye azért, mert Kiskőrös központjából, Kiskőrösön 200 éve született költő verseit, kiskőrösi diákok tolmácsolásában, egy kiskőrösi fiatalember, Kovács Tamás által kifejlesztett lézerinstalláció révén a világűrbe juttatják. A ma este elhangzó versek ott bolyonganak majd az idők végezetéig. 

Az eseménynek köszönhetően teljesen megtelt a Petőfi tér

Ezt követően Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármestere mondta el köszöntőjét:  –Évekkel ezelőtt, amikor a város részéről a Petőfi 200 emlékév programjait, érdekességeit terveztük, mindenképp szerettünk volna olyan, szabadtéren is elérhető és országos nyilvánosságot kapó látványosságokat megvalósítani Kiskőrösön, amelyek méltók Petőfi Sándor munkásságához. Az utóbbi évben rengeteg esemény, rendezvény volt, sok köztéri érdekességet sikerült megvalósítani Kiskőrösön, például verspadokat, mesepadokat, a világító 3D-s Petőfi életét bemutató kiállítást. Ez egy nagyon fontos év városunk történetében és a mai este egyértelműen beilleszkedik azok közé a programok és kezdeményezések közé, amelyeket megálmodtunk az elmúlt évek során.

Szedmák Tamás alpolgármester megköszönte Kovács Tamás hozzáállását, technológiáját és azt, hogy megajándékozta a kiskőrösieket és a térségbelieket ezzel a nagyon szép köztéri installációval.

Kovács Tamás beszédében technikai információkat osztott meg a lézerrel kapcsolatban: Amit mi itt most látunk az egy lézerfény installáció, azaz kilenc darab lézerágyú, melyek jelenleg a világ legerősebb lézerei. Ezekből összesen kettő létezik még a világon, mindkettő Amerikában van letelepítve. Maga a lézer fénysugár gyakorlatilag a divergenciája, az összetartása miatt folyamatosan halad az űr felé, teljesítménye nem csökken, hiába felhős az ég, maximum 10% veszteség éri el. A saját technológiánkkal belekódoljuk a hangot a lézer fénysugárba. A mai napon a diákok által szavalt Petőfi versek ki fognak jutni a világűrbe. A műsor kb. másfél órás lesz, utána még kb. két órán keresztül fog világítani a fénysugár. 

A következő percekben városunk diákja szavaltak Petőfi költeményeket a magyar mellett angol, német és kínai nyelven. A versek ismerősek voltak, hiszen mindannyian olvastuk, szavaltuk azokat különböző tanulmányaink során. 

Résztvevő diákok nevei időrendi sorrendben: 

KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája

Fábi Izabella               5.c.                   János vitéz 1. fejezet
Gellért Emma             5.c.
Pohankovics Gábor     5.c.

Katona Imre                8.c.                   Dicsőséges nagyurak

Katona Lídia               6.b.                    Jövendölés

Kiss-Berdó Marcell      7.a.                     Az alföld

Filus Bálint                   6.b.                   Egy estém otthon

Korsós-Kothenc Koppány     5.a.             Anyám tyúkja

Angol nyelven:

Grausza Dávid            7.a.                 Fa leszek ha

Schmél Dániel            8.a.                 Szeptember végén

Kovács Tamás            6c                    Füstbe ment terv

Német nyelven:

Simon Emma                                      Sors, nyiss nekem tért!

A KEVI Petőfi Sándor Általános iskolája diákjai

Bem József Általános Iskola

Kiss István                                           Erdőben

Gábornyik Mira                                     Tavaszhoz

Stenczel Fanni                                      Jövendölés

Rőti Viktória                                         Füstbement terv

Baski Nóra                                           János vitéz részletek

Brada Berill

Lomjánszki Dóra

Kothencz Kíra

Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 

László Boglárka:                                 Szerelem átka

Knébelspisz Eszter:                             Álmodom-e (kínaiul és magyarul)

Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium

Lakatos Evelin:                                  Reszket a bokor, mert…             

                                                        Szeptember végén

Kovács Hanna:                                   Fa leszek, ha…

                                                         Az Alföld

Harnóci Balázs:                                  Füstbe ment terv  

                                                        Egy gondolat bánt engemet…                                                        

        

Ahogy azt Kovács Tamás említette, még két ilyen lézerágyú létezik a világon, mindkettő Tamás nevéhez kapcsolódik és az Egyesült Államokban van letelepíte. Az egyik a floridai Fort Lauderdale-ben megnyílt Hard Rock Hotel és Casino ünnepélyes megnyitóján színesítette az eget, a másik az NBA-ben szereplő, Sacramento Kings csapatának a védjegyévé vált, hiszen ez a “Beam”, azaz győzelmi fénysugár.                                                                                                                             

                                                                  

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (93 db kép)
MEGOSZTÁS