A gyógytestnevelés hetével zárult a BKM Pedagógiai Szakszolgálat Kiskőrösi Tagintézmények szervezésében tartott SZAKSZOLGÁLATI HETEK rendezvénysorozata, mely a Logopédia Európai Napján (2023.03.06.) indult és a Gyógypedagógia Nemzetközi Napja (2023.04.13.) zárt.

A gyógytestnevelés szakfeladata 10 éve, a pedagógiai szakszolgálatok létrehozásával került a gyógypedagógiai-pszichológiai típusú ellátórendszerbe. A szakfeladatok közé ez a terület kissé nehezen illeszthető, hiszen a ,,gyógytestnevelés az a tudományág, amely a testnevelés eszközeinek és módszereinek felhasználásával betegségek megelőzésére és gyógyítására alkalmas” (Dr. Nemessúri Mihály).

-Hirdetés-

A gyógypedagógia, pszichológia területe kevésbé egészségügyi szempontú, viszont a preventív szemlélet, a megelőzés fontosságának előtérbe helyezése az a kapocs, mely összeköti a többi szakfeladattal a gyógytestnevelés területét, mely valójában egy testnevelés tanóra, mely a gyermek testi képességeinek, mozgásműveltségének fejlesztését tartja szem előtt, továbbá kialakítja a sportolás iránti igényt. Gyógytestnevelés órára, mint ’speciális mozgásfejlesztő tréningre’ kizárólag iskolaorvosi, szakorvosi szűrővizsgálat alapján lehet bekerülni, melyet minden közoktatási intézményben évente elvégeznek. A kiszűrt gyermekek száma évről évre nő, jellemzően ortopédiai illetve belgyógyászati problémák miatt (túlsúly, diabetes, asztma, lúdtalp, gerincdeformitás, tartási rendellenesség, stb.). A létszámadatok azt is bizonyítják, hogy egyre romló egészségügyi állapotban kerülnek a fiatalok iskolába, mely az egészséges életmód, mint a megelőzés legfőbb eszköze hiányában következik be. Ebben a témában tartott előadást Pásztorné Molnár Judit előadást az érdeklődő pedagógusoknak, testnevelőknek, gyógytestnevelőknek.

A szülők, gyógytestnevelés irányában nyitott pedagógusok számára betekintést kínáltunk a gyógytestnevelés órák világába, bemutató órát tartottunk óvodától a középiskoláig. Járásunkban 8 gyógytestnevelő vesz részt a munkában: Csatai Gáborné, Dózsa Tamás, Kuti Zoltán, Oláh Sándorné, Pásztor Gyula, Pásztorné Molnár Judit, Szabó József, Varga Bálint.  

A hét zárásaként közös kerékpár túrát terveztünk a soltvadkerti tóhoz a környező települések gyógytestnevelőivel, illetve tanítványaikkal, de az időjárás ezt nem tette lehetővé számunkra. A BRINGATÚRA következő tervezett időpontja: 2023. május 12.

A hét zárása mégis az egészséges életmód jegyében telt egy természetközeli programmal: Csóvics Tünde szervezésében intézményünk dolgozói és családtagjaik valamint intézményünk néhány csoportjának tagja madárgyűrűzésen vett részt a Szűcsi erdőben. A délelőtt levezetése, szakmai koordinátora Kósa Gyula volt.

Köszönjük mindazoknak, akik programjainkat támogatták részvételükkel, tárgyi adományokkal, foglalkozások, előadások, programok felkínálásával.

Meghirdetett videópályázatunk eredményhirdetése is ezen a héten történt. Gratulálunk a résztvevőknek!

Az óvodai csoportok közül első helyezést ért el: Kiskőrösi Óvodák- Erdőtelki tagintézmény Virág csoportja; míg iskolai korcsoportban az első helyre kerültek a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola Herpai Vilmos Általános Iskolájának Pacsirtái Fülöpszállásról.

Írta, képek: Pásztorné Molnár Judit, gyógytestnevelő munkacsoport- vezető

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira