A szépíró verseny 2010 óta kerül megszervezésre a gyermekek örömére, amit minden évben nagyon várnak. A verseny szervezése több szempontból is fontos, digitalizált világunkban szeretnénk felhívni a figyelmet a kézírás fontosságára. A kézírás annak ellenére, hogy folyamata bonyolultabb a géppel való írástól, összetettebb, több képesség és készség  alkalmazását igényli és több fejlesztési lehetőség rejlik benne. A kézzel írt szöveget előre meg kell tervezni, át kell gondolni, nem tudjuk egy gombnyomással törölni az elrontott sorokat, a hibák javítása sem egyszerű.

-Hirdetés-

Ezen a versenyen sajátos nevelési igényű, valamint beilleszkedési, magatartási problémákkal élő gyermekek vehetnek részt, a vármegye szegregált és integráló intézményeiből, így a verseny másik fontos hangsúlyos szerepe a társadalmi érzékenyítés, a sajátos nevelési igényű tanulók elfogadásának segítése. A legtöbb iskolában hagyomány, hogy a versenyeken részt vevő, jól szereplő tanulók kiállnak az egész iskola elé, ahol a társaik tapssal ismerik el sikerüket. A sajátos nevelési igényű gyerekeknek kevés lehetőségük van, hogy megmutathassák tehetségüket, a nekik rendezett versenyek segítségével ők is átélhetik ezt az élményt, láthatják társaik, hogy ők is tehetségesek valamiben.

Két év kihagyása után tizedszer került megrendezésre a szépíró verseny

A verseny szeretetét mutatja, hogy ebben a tanévben a vármegyéből 33 intézményből 381 gyermek jelentkezett a vármegyei versenyre. A sok versenyzőre való tekintettel három helyszínen zajlott járási forduló: Kalocsán, Kiskőrösön és Kiskunfélegyházán. A megyei fordulón 2023. április 19-én 28 intézmény 49 tanulója vett részt, ők azok, akik a járási fordulókon a legszebben írtak és továbbjutottak.

Az idei versenyünk kicsit különlegesebb volt az eddigiektől, a covid vírus megjelenése óta ez volt az első olyan vármegyei verseny, ahol a gyerekek újra személyesen jelen lehettek. Két év kihagyása után így most került tizedszer megrendezésre a szépíró verseny jelenléti formában. Ezen kívül csatlakoztunk a Petőfi 200 emlékévhez így a járási és megyei versenyeken is egy-egy korosztálynak megfelelő Petőfi vers másolása volt a feladat. A vármegyei verseny a szervező intézmény Flower power tánccsoport keringőjével kezdődött, majd Sáfár Anita, a Kiskőrösi Tankerületi Központ gazdasági vezetője nyitotta meg a rendezvényt. A gyermekek öt korosztályban, első osztálytól szakiskoláig mérhették össze tudásukat, az elkészült munkákat meghívott zsűritagok és a Kiskőrösi EGYMI gyógypedagógusai értékelték.

Az esemény a Flower power tánccsoport keringőjével kezdődött

Zsűri tagok voltak: Sáfár Anita a Kiskőrösi Tankerületi Központ gazdasági vezetője,
Szabadi-Maglódi Kitti a Petőfi Sándor Művelődési Központ vezetője,
dr. Filus Erika a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója, Háló Gyula költő, lelkész és újságíró, Bencs Gabriella gyógypedagógus, Schaffer István gyógypedagógus a Kiskőrösi EGYMI intézményvezetője, Takács Ildikó gyógypedagógus a Kiskőrösi EGYMI intézményvezető helyettese, Viedner Mónika gyógypedagógus, intézményegység-vezető, Kancsár Andrea gyógypedagógus, Bányásziné Lukács Margit gyógypedagógus, Krafcsik- Pataki Katalin gyógypedagógus, Kocsis Brigitta gyógypedagógus, Fazekasné Tatai Renáta gyógypedagógus, Simon–Szakács Margit gyógypedagógus, Gyenizse Ágnes gyógypedagógus. 

Schaffer István, Sáfár Anita, Viedner Mónika

A zsűri döntése alapján a megyei versenyt a következő tanulók nyerték:

I. korosztály:

  1. helyezett: Császár Patrik (Dunapataji Kodály Zoltán Ált. Isk. és Alapfokú Műv. Iskola)
  2. helyezett: Veszelovszki Dóra (Dusnok-Fajsz Általános Iskola)
  3. helyezett: Varga Szofi (Miskei Tóth Menyhért Általános Iskola)

II. korosztály:

  1. helyezett: Vass Zoé (Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola)
  2. helyezett: Szombati Armand (Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola)
  3. helyezett: Rádics-Szanyi Levente (Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola)

III. korosztály:

  1. helyezett: Glocker Noel (Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola)
  2. helyezett: Palotás Márk Gábor (Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola)
  3. helyezett: Szabó Richárd Konrád (Kiskőrösi EGYMI)

IV. korosztály:

  1. helyezett: Hirsch Enikő (Kiskőrösi EGYMI)
  2. helyezett: Szabó Luca (Solti Vécsey Károly Ált. és Alapfokú Művészeti Iskola)
  3. helyezett: Jakab Jázmin (Dunapataji Kodály Zoltán Ált. Isk. és Alapfokú Műv. Iskola)

V. korosztályban a zsűri döntése alapján megosztott második helyezés született: 

  1. helyezett: Helfrich Helga (Kalocsai Szent István Gimnázium)
  2. helyezett: Bajai Gréta (Bajai SzC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium) és szintén 2.helyezett: Palkovics Ferenc (Bajai EGYMI)

 

Szöveg: Bódog Erika
Fotók: Kiskőrösi EGYMI 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira