Április 19-én avatták fel Kostka László izsáki gyógyszerész és világrekorder szőlőtermesztő tűzzománc portréját az izsáki Kostka-telepen.

A 40×55 centiméteres portrét, Balanyi Károly Ferenczy-díjas képzőművész készítette el, Birkás Menyhért borász, Füredi János Ágasegyháza polgármestere, Karol Wojtyla Barátság Központ, Kelen Anna művészettörténész, Royalsekt Zrt., és Varga Árpád Dénes és családja anyagi támogatásával.

-Hirdetés-

A Kostka ősök a 17. században Lengyelországból települtek Magyarországra. A nemesi rangot szerzett családban tíz gyermek született, köztük a szőlészetben Izsákon nevet szerző László és testvére Csontváry Kosztka Tivadar festőművész. Kostka László 1890-es években költözött Izsákra. A maga fejlesztette módszerével a helyi szőlő, a Sárfehér szőlő egyik legeredményesebb termesztője lett, és egy új, szokatlan, az akkori szőlőművelés törvényeivel homlokegyenest ellenkező kezelés rendszerével figyelt fel rá a nyilvánosság.

Az avató ünnepségen Tetézi Lajos helytörténész köszöntötte az egybegyűlteket, köszönetet mondva Horváth Katalinnak és Gyovai Norbertnek, hogy ismét lehetőséget adtak a koszorúzásra a magántulajdonban lévő telepen. Az avatóünnepséget az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola zenei tagozatos diákjai tették színesebbé.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke tiszteletét fejezte ki és megköszönte, hogy e szép és történelmileg is fontos emlék ápolása évről-évre megtörténik. Példaértékűnek vallotta az összefogást, és hangsúlyozta, hogy mindig őriznünk kell azoknak a kiváló személyeknek az emlékét, akik bármiféle kapcsolódó tevékenységükkel is hozzájárultak a vidék szőlő és bortermesztés kultúrájához.

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke
Balanyi Károly képzőművész elmondta, hogy az emlékek inspirálták erre a feladatra, mert valamikor az Izsáki Állami Gazdaság Kostka-telepi kerületi könyvelője volt, és hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy a nagy festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar testvérének emléktábláját ő készíthette el.

Farkas Pál, a 67 évvel ezelőtti első tanító nénije jóságos emlékének a tiszteletére, és hálájának kifejezése képen, a Farkas-testvérek − Farkas Ilona, Farkas P. József és Farkas Pál– másolati példányt készítettek az alkotóval, hogy az Izsáki Táncsics Mihály általános Iskolának ajánlják fel, melyet ünnepélyesen Kapás Zoltánnénak, az izsáki iskola intézményvezetőjének adtak át.

Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták az újonnan avatott tűzzománc portrékat, amit Bajkó Zoltán plébános áldott meg.
Bajkó Zoltán plébános áldotta meg az új tűzzománc portrét

Írta, képek: Makai Marianna

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira