Kecel újratelepítésének 289. és várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából április 22-én 15 órakor a Szentháromság-templomban szentmisével kezdődtek az ünnepi események. A szentmisét főtisztelendő Fekete Szabolcs plébános atya celebrálta, és részt vettek rajta a Schwarzenbruck testvértelepülésről érkezett vendégek is.
 

Az újratelepítés 289. és várossá nyilvánítás 30. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség a szentmisét követően kezdődött el, Csanádi Zsóka és Szabó Máté Központi óvodások által mondott vidám versekkel.
-Hirdetés-

Haszilló Ferenc polgármester beszédében szólt a jeles naphoz fűződő díjakról, melyeket a testület 1980 óta adományoz. Az idei évben 12 személyt javasoltak elismerésre, akik közül 4 fő részesült négyféle kitüntetésben.

Hangsúlyozta – ahogy arra minden évben felhívja a figyelmet –, hogy azon személyek tevékenysége, életútja is tiszteletre, elismerésre méltó, akik most nem kerültek jutalmazásra. A Schwarzenbruckból érkezett küldöttséget emléklappal és a keceli városházát ábrázoló fotóval köszöntötte, majd megköszönte az óvoda, az iskola és a hivatal számára hozott ajándékokat. Markus Holzammer, Schwarzenbruck polgármestere a tavaly náluk, most pedig Kecelen tett látogatás jelentőségéről és a baráti kapcsolat ápolásának fontosságáról beszélt.

Markus Holzammer a baráti kapcsolat ápolásának fontosságáról beszélt 
A folytatásban Haszilló Ferenc adta át a képviselő-testület díjait, elismeréseit. Az év elején benyújtott javaslatokról még januárban született döntés, és 2023-ban a következő elismeréseket adományozták:
 
„Kecel díszpolgára” elismerésben részesült Bányai Gábor országgyűlési képviselő, kormánybiztos, aki állami támogatások elnyerésével segítette infrastruktúránk fejlesztését számos helyi projektben. Egy hároméves programban felkarolta a keceli sportszervezetek – Bács-Team, Kecel KC, Kecel FC – által használt sportobjektumok teljeskörű felújítását, mely – szakaszokban – a jövőben is folytatódik.
 
Bányai Gábor
„Kecel városáért” kitüntetésben részesült Turbucz Lászlóné, aki közel 30 éven át szervezte a szüreti felvonulásokat, a felvonulók ruháinak varrását, javítását. Adományt gyűjtött, anyagokat vásárolt, és térítésmentesen készítette el a csőszleányok és legények ruháit. Számos rendezvény, tanfolyam – szabás-varrás, „Öltike-kör” – fűződik nevéhez. Az iskola számára hosszú időn keresztül jelmezeket készített, melyeket később az imrehegyi óvodának és a keceli óvodáknak adományozott.
 
Turbucz Lászlóné
A Pro Cultura díjat Juhász Anikó tanítónő, a Kéknefelejcs Népdalkör vezetője vehette át. Példásan összetartja és töretlen lelkesedéssel tanítja a csoportot, méltón képviselik Kecelt helyi és vidéki rendezvényeken. Kétévente Zenés-dalos találkozót szerveznek a művelődési házban, melyre meghívják a baráti csoportokat. Országos minősítő versenyeken arany, ezüst és bronz minősítést érdemeltek ki. Anikó munkássága 2017 decemberében felvételre került a helyi értéktárba.
 
Juhász Anikó
„Év vállalkozója” elismerésben részesült Borbényi László, a Fürt-Trade Kft. tulajdonosa. Korábban önkormányzati képviselő és alpolgármester is volt. A Kecel-Schwarzenbruck Partneregyesület alapító tagja, a Kecel Időseiért Alapítvány kuratóriumának egykori elnöke. 2005-ben közösségért végzett tevékenységéért Kecel díszpolgárává választották. 2006-ban alakult cége két pincészetet működtet: Kecelen és Bátaszéken. A Fürtös vendéglő tulajdonosaként csapatával színvonalas rendezvényeket biztosít, és helyi rendezvények támogatója.
 
Borbényi László
A kitüntetettek köszöntésére a Kéknefelejcs népdalkör énekelt. A méltatások felolvasásában Gyalogné Klajkó Eszter műsorközlő mellett az iskola tanulói, Palásti Zorka és Maszlik Nóra működtek közre.
 
A Kéknefelejcs népdalkör
A képviselő-testületi elismerések után Mizser Réka és Sendula Jázmin, a Halas Fitness Egyesület tagjai kiemelkedő sporteredményeikért vehettek át polgármesteri elismerést. Többek között Olaszországban a Word Gymnastics Championships elnevezésű világjátékokon képviselték eredményesen Kecelt. Köszönetüket fejezték ki Kecel városának és vezetőségének a támogatásért, a kecelieknek a szurkolásért, valamint edzőiknek munkájukért.
 
Mizser Réka és Sendula Jázmin
Az „Év polgárőre 2022” elismerésben Farkas Jenő és Orcsik András részesült. Oklevelüket Pintér Csaba, az egyesület tiszteletbeli tagja és támogatója, Orcsik István, a Keceli Polgárőr Egyesület elnöke, valamint a polgármester közösen adták át.
 
Pintér Csaba, Farkas Jenő, Haszilló Ferenc, Orcsik András, Orcsik István

Az ünnepséget követően a résztvevők a Városháza melletti Patachich-szoborhoz sétáltak át, ahol elhelyezték a tisztelet virágait, majd megnyílt Az újkori Kecel című kiállítás a Városi Múzeumban.

Forrás: Kecel Város facebook oldala
Szöveg: Gyalogné Klajkó Eszter

Fotók: Varga Eszter
 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira