Magyar Diáksport Szövetség a teljes körű iskolai sport tehetséggondozás, a sporttevékenységek és sportágak népszerűsítése, valamint a tanulók egészséges életmódra nevelése céljával a 2022/2023. tanévben immáron 36. alkalommal hirdette meg az ország valamennyi általános és középiskolájában a Diákolimpiát.
Az asztalitenisz versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Asztalitenisz Szövetséggel (MOATSZ) együttműködésben hirdette meg. Az országos döntő a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából a Bács-Kiskun Vármegyei Diák- és Szabadidősport Egyesület szervezésében került megrendezésre Kiskunfélegyházán, ahol a soltvadkerti származású Biró Nóra csoportjában I. helyezést ért el. A kimagasló eredményről és az asztaliteniszezésről kérdeztük az országos verseny győztest.

Nagyot ugrott tavaly óta az Asztalitenisz Diákolimpia® nevezéseinek száma, az idei versenyre ezerrel több, összesen 4168 egyéni és csapatnevezés érkezett. Az összes korosztályt átölelő versenysorozat utolsó állomása idén is a kiskunfélegyházi sportcsarnok volt, ahol a három nap során 440 versenyző mérkőzött meg egyéniben és csapatban, a Bács-Kiskun Megyei Diák- és Szabadidősport Egyesület szervezésében. Az országos döntőn a legtöbb versenyzőt a házigazda vármegye adta, ahonnan összesen 46 tanuló vehetett részt az eseményen. (Forrás:diakolimpia.hu)

Hol és mióta asztaliteniszezel?

Amikor 2014 szeptemberében elkezdtem az első osztályt itt Soltvadkerten, az egyik barátnőm által hallottam a pingpongról. Meghívott, hogy nézzem meg hogyan zajlik egy edzés. Annyira megtetszett, hogy azóta is tagja vagyok az Ambrus Asztalitenisz Akadémiának. Az edzéseket Müllerné Valics Emesénél kezdtem, aki 4 éven keresztül segített a tudásom elsajátításában, majd 5. osztálytól átmentem Ambrus Ferenchez, akivel a mai napig közösen edzek. Emellett gyakran edzek egyik lányával, Ambrus Tímeával is, akitől szintén nagyon sokat tanulok, mivel világbajnok játékos.

Mi fogott meg téged az asztaliteniszben, miért szereted ezt a sportágat?
-Hirdetés-

Azért szeretem a pingpongot, mert mindig minden energiámat bele kell adjam, és teljes odafigyelést igényel minden edzés, próbálok a lehető legjobb tudásom szerint teljesíteni. Mindig új kihívás nálam erősebb és tapasztaltabb játékosok ellen játszani, ugyanis nagyon sokat lehet tőlük tanulni, ez által tudok fejlődni, mivel sosem kapok két egyforma labdát. Az asztalitenisz megtanított, hogyan legyek kitartó és pozitívan álljak hozzá mindenhez az élet bármely területén.

Hova jársz most iskolába?

Kiskunhalasra járok a Bibó István Gimnáziumba és 9-es vagyok. Hála égnek nagyon támogató osztályom és osztályfőnököm van, így az iskolai közösséggel nincs gond és a tanulás része is jól megy. Igen maximalista vagyok, ezért próbálok ott is a legjobban teljesíteni. Emellett a legfontosabb, hogy a családom is a kezdetektől fogva támogat mindenben.

Hogyan készültél a diákolimpiára? Mi volt a verseny menete? Hányan mérkőztetek meg a dobogós helyekért?

A diákolimpia előtt egy héttel értesültem a hírről, hogy a megyei második helyezetteket is behívták idén az országos döntőbe. Nagyon örültem ennek, ugyanis ezt egy nagyon jó lehetőségnek tartottam, hogy nálam idősebbekkel is játszhatok és kipróbálhatom magam, ugyanis ettől az évtől már középiskolások ellen mérkőzöm meg. A verseny előtt minden nap edzettem, gyakoroltam, majd pénteken utaztunk Kiskunfélegyházára, ahol megrendezésre került a diákolimpia országos döntője. Az én korosztályomban a V-VI. korcsoportban 15 lány küzdött meg velem együtt a győzelemért. Négyes csoportbontások voltak, és a csoportok két első tagja jutott tovább a főtáblára, ahol további két meccs várt rám. Sikeresen megnyerve 3-0-ra és 3-1-re bejutottam a döntőbe, amit 3-1-re sikerült megnyernem.

Milyen más versenyen elért eredményed van ebben a sportágban?

A 9 évet végig gondolva igencsak eredményesen teljesítettem az összes versenyemen, ezt számos kupa és érem is tanúsítja. 2018-ban is sikerült diákolimpiai dobogó első helyét megszereznem, illetve ennek köszönhetően 8. év végén megkaptam a soltvadkerti általános iskolától a ,,jó tanuló, jó sportoló” díjat is, melyet annak a diáknak adnak, aki 8 évig kitűnő tanuló és a sportban is jó eredményeket ér el. A covid időszakban sajnos nem voltak versenyek, amik elszoktattak minket a verseny érzésétől és hangulatától, tapasztalat szerzéstől.
A pandémia óta a megyei felnőtt csapat tagja vagyok, ahol majdnem minden héten játszunk meccseket a környező települések csapataival, mint például: Baja, Kiskunfélegyháza, vagy Kalocsa.

Az eddig elért eredményeket mutatják az érmek, kupák és oklevelek
Mik a terveid, készülsz újabb megmérettetésekre az közeljövőben?

A közeljövőben megyei meccsek vannak tervben, és ott is minél jobban szeretnék teljesíteni, emellett minden edzésen próbálok fejlődni. Az iskolai tanulmányok vannak az első helyen, de a pingpongra mindig szakítok időt.

Ezúton bíztatok mindenkit, aki még nem próbálta az asztaliteniszt, hogy próbálja ki! Javítja az állóképességet és még amatőr szinten is jó időtöltés.

Gratulálunk Biró Nórának a sikeres eredményekhez, és további sok sikert kívánunk a tanulásban és az asztaliteniszben!

Képek: Biró Nóra archív

MEGOSZTÁS