Nem mindennapi zenei élményben lehet része azoknak, akik Kiskőrösre látogatnak május 21-én vasárnap délután, ugyanis 14:30 órai kezdettel  „Egy húron pendülünk” címmel lép fel több mint száz citerás a város főterén, a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál program keretén belül. A kivételes alkalomról, amikor is egyszerre zendül közel 2000 citerahúr, Baltás László, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar alapító tagja, megálmodója mesélt hírportálunknak.

Baltás László 43 éves kora óta citerázik

Akasztó községben mindig is hagyománya volt népzenei kincsünk megőrzésének, melyről a hetvenes években fénykorát élő Páva-kör gondoskodott. Az elődök tiszteletének adózva 2013 decemberében merült fel az igény néhány fiatalemberben, hogy újra kellene éleszteni a népzene művelését Akasztón, egy új citerazenekar megalakításával. A zenekar névválasztása nem volt kérdés, mivel az első próba 2014. január 6-án, vízkereszt napján történt, ezért a Vízkereszt Citerazenekar nevet kapta. A lelkes kis csapathoz rövid időn belül többen is csatlakoztak, mely az évek folyamán alakult a jelenlegi felállássá. 2018-ban merült fel a gondolat, hogy egyesületként folytatják tevékenységüket, így azon év őszén meg is alakultak. 

Nyilvános próbáikat hétfőn esténként tartják, ahol garantált a jó hangulat
-Hirdetés-

Baltás László elmondta, régi nagy álmuk volt, hogy száz citerás egyszerre zenélhessen, melyhez Kiskőrös Város Önkormányzata biztosítja a helyszínt. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva lehetőségük lesz Petőfis dalcsokrukat is bemutatni a közönségnek. Makó, Szeged, Jánoshalma, Balotaszállás, Kiskunhalas, Kecel, Soltvadkert, Tázlár, Bócsa, Kaskantyú, Akasztó, Kiskőrös, Dunatetétlen, Dunaújváros, Dunapataj, Szalkszentmárton, Ősi és Kaposvár citerásai zenélnek majd együtt ezen a vasárnap délutánon.

A színpadon, vizuális elemként jelenik majd meg egy kivetített térképen, hogy az országból honnan érkeztek citerások a rendezvényre
Baltás László és a Vízkereszt Citerazenekar tagjai nem először vesznek részt ehhez hasonló kivételes alkalmon. Korábbi tapasztalatairól és a szerveződő Kiskőrösi rendezvényről így mesélt:

„Amikor először vettem részt ilyen eseményen, el sem tudtam képzelni, hogy milyen lehet ennyi emberrel egyszerre zenélni. Nagyszerű érzés, amikor a vezető prímás bepörgeti a hangszert és egyszerre megszólal közel 2000 húr. A prímás a keceli Bogárzó Citeraegyüttesből Apjok László lesz. Minden egyes dal énekkel kezdődik majd, hiszen nem lesz karmester, így jobban követhető lesz a zenészek számára. A színpadon 30 zenész áll majd, közülük a prímás lesz a legjobban kihangosítva, így az összes citerás ugyanazt fogja majd játszani. A három dalcsokrot Molnár Jánossal közösen raktuk össze. Igyekeztünk olyan nótákat választani, amelyek közismertebbek, mivel kevés idő állt a rendelkezésünkre. Majd kiküldtük ezeket a vezetőknek, akikkel folyamatosan egyeztettünk. Némi nehézséget csupán az okoz, hogy a népdalokat tájegységenként eltérően játsszák, illetve a szövegezésben is vannak eltérések. G-re hangolva, egységet alkotva, igyekszünk majd egy húron pendülni. A közönséget pedig arra kérjük, hogyha tetszik nekik az előadásunk, akkor énekeljék majd velünk közösen a Petőfi csokrot.”

A Vízkereszt Citerazenekar tagjai a tegnap esti próbán
A több mint száz citerást 14:30-tól hallhatja a közönség egyszerre játszani, 2023. május 21-én Kiskőrösön. A fellépést követően a Hagyományok Házába várják a zenészeket egy közös vacsorára és örömzenélésre.
Kapcsolódó cikk
Mutatjuk a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál idei programjait
Mutatjuk a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál idei programjait
Idén május 20-án és 21-én kerül megrendezésre a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál Kiskőrös Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi...

A háromnapos programfolyam fő vezérfonala a helyi identitás erősítése és a helyi értékek bemutatása lesz.

MEGOSZTÁS