2023. május 17-én szerdán este az őshonos gyümölcsfák elültetésének ünnepélyes átadására került sor az akasztói Piripara Alkotóházban. A Fürge Ujjak Kézimunkakör sikeresen pályázott a Magyar Kultúráért Alapítvány Petőfi Körtefája című pályázatán, így a Piripara Alkotóház udvarán 25 őshonos gyümölcsfa oltvány került elültetésre e hét hétfőn.

-Hirdetés-

A Fürge Ujjak Kézmunkakör tagjai ellátogattak a Zala vármegyei Pórszombatra, ahol van egy Tündérkert elnevezésű hatalmas őshonos gyümölcsfákat tartalmazó kert. Ennek tulajdonosa Kovács Gyula, aki már évtizedek óta gyűjti és neveli az őshonos gyümölcsfákat. A sikeres pályázathoz az oltványokat itt kapták meg a Fürge Ujjak Kézimunkakör tagjai, akik 25 gyümölcsfa oltvánnyal tértek haza. Többek között a híres Petőfi körtefáéval is.

Petőfi körtefáját sokan a magyar irodalom egyik legkülönlegesebb gyümölcsfájaként emlegetik. De, hogy miért is lett ilyen híres ez a körtefa? Történt ugyanis, hogy Petőfi Sándor 1849. július 30-án este a fehéregyházi csata előtt a Székelykeresztúri Gyárfás Villában töltötte utolsó estéjét. Ennek a villának az udvarán állt a nevezetes körtefa. Kovács Gyula begyűjtötte és továbboltotta a körtefa utódainak termőmagját. Ebből az oltványból került most Akasztóra is egy.

Továbbá Zrínyi kedvence a Zelenkai körte, Benedek Elek kedvenc kék almája, piros oláh alma, Kármán körte oltványok is elültetésre kerültek az akasztói Piripara Alkotóház udvarán. Összesen, ahogyan már a cikk elején is említettem 25 őshonos gyümölcsfaoltvány került elültetésre.

Az eseményen megjelenteket Kisléghy Györgyné Ágnes köszöntötte, aki egy videót is mutatott a pórszombati Tündérkertről és Kovács Gyuláról. Majd kint az udvaron megtörtént az elültetett oltványok ünnepélyes átadása, mely alkalomból Suhajda Antal polgármester mondott köszöntőt, illetve Németh Zita szavalta el Petőfi: Anyám tyúkja című versét.

Az eseményen megjelenteket egy körtetortával is megvendégelték a tagok.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS