„Magyar vagyok, magyar. Magyarnak születtem.
Magyar nótát dalolt a dajka felettem.
Magyarul tanitott imádkozni anyám
És szeretni téged, gyönyörü szép hazám!…”
(Pósa Lajos: Magyar vagyok)

Soltvadkerten is zúgtak a harangok a Nemzeti Összetartozás Napján, Trianon emléknapja alkalmából június 4-én, vasárnap.

-Hirdetés-

16:30 órai kezdettel az evangélikus templom előtti téren Homoki Pál evangélikus esperes mondott igei köszöntőt. „Ott van bennünk, a tudatunk mélyén a turáni átok, az ősi ódium, mely szerint oly sokszor ott van nemzetünkben a széthúzás, torzsalkodás, veszekedés. Ezért olyan jó, amikor újra meg újra megállunk sorsfordító pillanatokban és rájövünk, hogy igen, de mindezek ellenére ÖSSZETARTOZUNK”- emelte ki Homoki Pál.

Homoki Pál evangélikus esperes

Temerini Ferenc polgármestertől Karinthy Frigyes: Levél kisfiamnak című írását hallhatták a jelenlévők. A polgármester ezt követően egy friss hírt osztott meg, miszerint a legutóbbi képviselő-testületi ülésen arról döntöttek, hogy építettnek egy Trianoni-emlékművet, melyet Homoki Pál evangélikus esperes magánemberként kezdeményezett. A dombormű az evangélikus templom előtti téren fog helyet kapni, melyet Széri-Varga Géza szobrászművész készít el. Temerini Ferenc azt is elárulta, már nem kell sokat várni arra, hogy bárki megtekinthesse az emlékművet. A dombormű pár nappal ezelőtt megérkezett Soltvadkertre, már csak a helyét, az alapzatot kell megépítsék.  

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere
Légrády Andor helytörténész történelmi visszatekintéséből megtudhattuk, hogy a trianoni békediktátum egyik tervezetében létezik egy olyan térkép, mely szerint Magyarország csak Bács-Kiskun és Pest vármegyéből állt volna. Hozzátette, hogy 103 évvel ezelőtt megpróbálták Magyarországot összeroppantani, de nem sikerült. Ha kicsi államként is, de talpra állt, mert élni akart és él is!
Légrády Andor helytörténész

Az eseményen közreműködött Font Sándorné Dobosi Erzsébet két énekkel, és Gusztos Virág előadásában hallhatták az egybegyűltek Petőfi Sándor: A magyar nemzet című versét.

Gusztos Virág

Végül elhelyezték a megemlékezés virágait a jelenlévők.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)
MEGOSZTÁS