Június 2-án rangos szakmai eseménynek adott otthont a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum. A Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete kétnapos továbbképzését Kiskőrösön tartotta, melyen 54 szakember vett részt.

-Hirdetés-

A szülőház és az emlékmúzeum két új kiállítását is megnézték a szakemberek, akik az ország számtalan pontjáról érkeztek Kiskőrösre. A „Költőnek szült anyám” című kiállítás Petőfi felújított szülőházában, a „7 év” című kiállítás pedig az emlékmúzeum épületében tekinthető meg. 

A kiállításokat kurátori kísérettel nézték végig, előtte azonban városismereti túrán vettek részt, melyet Turán István helytörténész vezetett. A kétnapos eseményen többek között arról is szó esett, hogy milyen lehetőségei vannak egy kisvárosi múzeumnak, de arról is sokat beszélgettek, hogyan lehet a kommunikációt úgy kidolgozni és fejleszteni, hogy lehessen látogatókat szerezni. Ugyanis napjainkban nehézséget jelent a magyarországi emlékházak látogatottságának növelése, azonban az együtt gondolkodásnak köszönhetően látszik a fejlődés. 

H. Bagó Ilona, a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületének elnöke a Kiskőrös TV-nek adott interjújában elmondta, arra törekednek, hogy ne csak tényszerű adatokat mutassanak be az adott költőről vagy íróról, hanem az érzelmekre hatva próbálják az értelmezési kereteket kitágítani. 

Az emlékházak rangsorában zászlóshajó a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, hiszen a három legnépszerűbb intézmény közé tartozik. Évente több, mint 10 000 látogatót fogad. 

Továbbá ezen a hétvégén városunkban járt az Országos Petőfi Sándor Társaság is, akik ebben az évben Kiskőrösön tartották meg a Petőfi Emlékhelyek Országos  Találkozóját. Az eseményen részt vett Domonyi László polgármester is. 

Forrás: Kiskőrös TV, Domonyi László facebook oldala 

MEGOSZTÁS
Írta: vira