Olasz nyelven már elkészült a szicíliai Noto és Kiskőrös közti testvérvárosi kapcsolatról szóló együttműködési szerződéstervezet. Mindez várhatóan a Petőfi bicentenárium októberi lezárásakor válik hivatalossá.

2019-ben érkezett először az olaszországi Noto településről hivatalos delegáció Kiskőrösre, hogy megismerjék Petőfi szülővárosát. A kapcsolatfelvétel apropóját az adta, hogy a szicíliai Noto-ban született Giuseppe Cassone olasz költő, aki anyanyelvére fordította Petőfi Sándor verseit. Az olasz költő elsőként kapott helyet Kiskőrösön a világon egyedülálló 1986-ban létrehozott Petőfi Műfordítói Szoborparkban. A szicíliai település vezetésének nem titkolt célja volt, hogy hivatalosan is testvérvárosi kapcsolatot építsen ki az általuk oly nagyra tartott költő szülővárosával. Noto vezetősége május végén az Infiorata virágfesztivál idejére invitálta meg az olasz barokk városba a kiskőrösi delegációt, hogy újra egyeztessenek az együttműködés lehetőségeiről. Szedmák Tamás alpolgármester elmondta, hogy a Petőfi kultusz ápolása az olasz településen élők számára is fontos.

-Hirdetés-

,,Pont a látogatásunkat megelőzően két-három héttel volt ott egy Petőfihez kapcsolódó egész napos rendezvény. Kicsit furcsa volt, hogy egy olasz település, ami több mint 1000 km-re van Kiskőröstől, ahol más a környezet, az éghajlat, az emberek, és ők mégis szeretik Petőfi Sándort. Ugyan úgy, mint mi magyarok” – mesélte Szedmák Tamás.

A Petőfi kultusz éltetésén kívül számos kapcsolódási pont lehet a két település között.

Az alpolgármester hozzátette, hogy ,,Olaszország is egy nagy szőlő-, és bortermelő ország. Mi is ellátogathattunk egy ottani borásznak a pincéjébe, borászatába és 7-8 féle bort meg is kóstoltunk. Nyilván egészen más adottságok vannak ott erre.”

A Kiskőröst körbeölelő kerékpárút hálózatnak köszönhetően a kerékpáros turizmus fellendítéséhez is hozzájárulhat a testvérvárosi kapcsolat, melynek hivatalos megkötésére a Petőfi bicentenárium lezárásához kapcsolódva kerülhet sor.

,,Terveink szerint 2023. október 17-e környékére szervezünk egy rendezvényt, ami a kiskőrösi Petőfi200 Emlékévnek a záróeseménye lesz. Ekkora tervezünk egy új Petőfi-szobor avató ünnepséget is. Lehetséges, hogy akkor egy új testvérvárossal is gyarapodik Kiskőrös nemzetközi kapcsolati rendszere” – mondta Szedmák Tamás.

A kiskőrösi delegáció a testvérvárosi kapcsolatról szóló együttműködési szerződéstervezet olasz nyelvű változatával tért haza a hivatalos útról.

 

Forrás: Kiskőrös TV
Képek: Szedmák Tamás

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira