Újra kapcsolódni tudott a Határtalanul programhoz a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola. A hetedik évfolyam negyvenöt tanulója és öt pedagógusa május 14-19-ig hat napot töltött Erdélyben.

A határt átlépve Nagyszalontán, az Arany János Múzeum megtekintésével kezdődött a látványosságok hosszú sora. A következő megálló a Királyhágó, Erdély meseszép kapuja volt, majd Szováta központjában és a Medve-tó körüli sétával folytatódott a program.

-Hirdetés-

A szállásuk Gyergyószentmiklóson, a Csíky-kertben, a Szent Benedek Tanulmányi Központban volt. Itt lehetőségük nyílt pihenni, sportolni, szabadidős tevékenységeket végezni.

Második nap a szálláshelyül szolgáló város örmény katolikus templomában tettek látogatást, valamint a Tarisznyás Márton Múzeum udvarán található kiállítással ismerkedtek meg. Az építészeti és kulturális értékek sorában a gyergyószárhegyi Lázár-kastély következett. A nap fénypontja a Békás-szoros és a Gyilkos-tó meglátogatása volt.

A harmadik napon a Szent Anna-tónál tettek egy sétát. A Nyergestetőn a Honvéd emlékműnél koszorút helyeztek el, s elénekelték a Székely himnuszt. Kiskőrösiként nem maradhatott el Csíkszeredán a Petőfi szobornál készült csoportkép sem. A Mikó-vár megtekintése után Csíksomlyó, majd a Kegytemplom után pihenés következett. A Barátok Feredőjénél beszélgettek és lábat áztattak, megkóstolták a borvizet.

Szerdán két órát töltöttek a Parajdi Sóbányában, ahol sok játékot – többek között a kötélpályát is – kipróbálhatták. Délután pedig a korondi kézműves vásárban néztek körül. Farkaslakán Tamási Áron síremlékének megkoszorúzása után a szejkefürdői Mini Erdély Park következett, mely a szarvasi Mini Magyarországhoz hasonlóan Erdély történelmi épületeinek és várainak makettjeit mutatta be.

Újabb koszorúzással tisztelték meg Orbán Balázs sírhelyét és a tizenkét székelykaput.

A kirándulás utolsó előtti napján a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumba és a régi iskolát bemutató múzeumba is eljutottak. Itt tudtak beszélgetni a gimnáziumi tanulókkal. Kulináris élményben is részesültek, hiszen a helyi sajtműhelyben nemcsak a készítés fázisaiba avatták be őket, de sajtot, natúr joghurtot és szörpöt is kóstoltak. Ráadásként a műtehén-fejést is kipróbálhatták. Délutánra még arra is maradt erejük, hogy futóversenyt rendezzenek az 1100 m magasan lévő Szent Anna-kápolnához.

A kimerítő hazaút izgalmasan telt. Rövid segesvári városnézés és egy óriási tavaszi vihar is belefért.

„Nagyon szuper kirándulás volt, jó volt a csapat. Nagy örömmel visszamennék újra a csodás, szép helyek miatt.”
(Tegzes Lili, 7.a)

A képeket a kiránduláson részt vevő pedagógusok készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (77 db kép)
MEGOSZTÁS