Az Országgyűlés 2020-ban Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022-es és 2023-as esztendőt a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakja – Kiskőrös leghíresebb szülötte –  születésének 200. évfordulója alkalmából.

Ebben a két esztendőben ki-ki a maga módján, lehetőségei szerint emlékezik a lánglelkű költőre. Pályázatok, kiállítások, könyvek, lírai, zenei és prózai előadások tucatjai jelzik, hogy a mindössze 26 évet élt költőzseni mondanivalója ma is élő és aktuális, hogy Petőfi a 21. században is köztünk jár.

-Hirdetés-

A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája is több programmal kapcsolódott az elmúlt tanévben az emlékévekhez. Beszámoltunk már a Petőfi korát idéző történelem versenyről és az alsósok Kis tudós vetélkedőjéről is.

Ez a tudósítás az 5.a osztály több hónapot átívelő, az ő életkorukhoz viszonyítva hatalmas projektjéről szól.

Dózsáné Kelemen Ilona tanárnő kezdeményezésére ugyanis egészen különleges módon dolgozták fel Petőfi Sándor életét, és híres elbeszélő költeményét, a János vitézt. Portfóliót készítettek előre megadott szempontok szerint.

Az órákon átbeszélt anyagot saját kutatásaikkal egészítették ki, valamint képekkel, rajzokkal, ábrákkal illusztrálták. Szárnyalhatott a fantázia, a kreativitás és a képzelet. Petőfi családja, születése, iskolái, katona és színész évei mellett hangsúlyos szerepet kaptak szerelmei, barátságai és a forradalomban, szabadságharcban betöltött szerepe, de a halála is.
A legnagyobb terjedelemben azonban mégis a János vitézről szól a portfólió, melynek minden fejezete külön oldalt kapott.

A tanárnő még a tanév elején tájékoztatta a szülőket rendhagyó tervéről, és elmondta: Nincsen rossz megoldás, nincsen mennyiségi megkötés. Így mindenki saját tempója szerint haladhatott, a napokban pedig pont került minden alkotás végére, melyek többnyire elérik, van hogy meg is haladják a 40 oldalt.

Ez a pont azt jelentette, hogy életük eddigi talán legösszetettebb és leghosszabb feladatát fejezték be ezek a 11-12 éves gyerekek. Voltak hullámhegyek és völgyek. Volt lelkesedés és lázadás, de a vége ott látható a fotókon. A büszkeség a gyerekek arcán, kezükben a kész művel. Mert remekművek ezek egytől egyig. Ezt erősítette meg Dózsáné Kelemen Ilona tanárnő is, aki ugyancsak nagyon büszke tanítványaira.

 

Palma sub pondere crescit! vagyis Teher alatt nő a pálma! – tartja a latin közmondás. Így élték meg a diákok ezt a feladatot. Közben sokaknak talán nehéz volt, és volt, aki könnyebben vette az akadályt, de most egy értéket tart a kezében minden 5.a osztályos diák. Egy olyan értéket, ami egyedi, különleges, amit ő alkotott, amiből tanult, és amit talán még a gyerekeinek is büszkén fog mutogatni.

Forrás, képek: KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira