A jelenlegi jó idő remek lehetőséget kínál, hogy kimozduljunk, és a természetben töltsünk egy kis időt. A Kiskőrösön élőknek jó lehetőséget kínál erre a Szücsi-erdő, mely a városközponttól pár kilométerre északra terül el, és ahol nagy eszmei értékű, ám rendkívül ritka és sérülékeny növényfajokkal találkozhatunk.

A Kiskőrösi-turjános természetvédelmi terület, a Szűcsi-erdő és az általa körbezárt rétek a Bács-Kiskun Megyei Értéktár részei. Az év ezen szakában sokan indulnak az erdő felfedezésére, mely Kiskőrös városközpontjától mindössze 2-3 km-re északra található.

Nyúl Mihály
Nyúl Mihály természetvédelmi őrszolgálati csoportvezető – Kiskunsági Nemzeti Park:
-Hirdetés-

-Aki a Szűcsi-erdő környékén tervezi a kirándulást, a mostani esőzések miatt azt fogja tapasztalni, hogy a növényzet nagyon buja. Az erdő közi réteken -a mocsárréteken, lápréteken amik a térségben találhatóak- itt-ott akár derékig érő fűmagassággal is találkozhatnak az arra járók.

A Szűcsi-erdőben sétálók olyan különleges virágokat is fellelhetnek a magas fűben, mint például a kosborok, azaz a különböző orchidea fajok.

Nyúl Mihály természetvédelmi őrszolgálati csoportvezető – Kiskunsági Nemzeti Park:

-Az orchideákat szerintem mindenki ismeri. A világon kb. 25 ezer fajuk él, zömében a trópusokon fákon és sziklákon. A mérsékelt éghajlati égövben, ahol Magyarország is található, itt a talajlakó orchideákról beszélhetünk.

A Szűcsi-erdőben 6-8 orchidea fajt figyelhetünk meg, melyek ilyenkor nyár elején nyerik el teljes pompájukat.

Nyúl Mihály természetvédelmi őrszolgálati csoportvezető – Kiskunsági Nemzeti Park:

-Aki látja őket, az mindenképpen figyeljen arra, hogy az orchideák fotózását nem tiltja a törvény, VISZONT az orchidea közvetlen környezetének a károsítását taposás útján, vagy úgy, hogy kitépkedjük körülötte a vegetációt, azt igen! Ennek megfelelően a legkisebb taposás, károsítás mellett kel őket lefotózni.

Az erdőben jelenleg nem csupán az orchideák, hanem más ritka növények, valamint madárfiókák is rejtőzhetnek. Így a természetvédők arra kérik a túrázókat, hogy maradjanak a kijelölt nyomvonalon, hogy megóvják a Szűcsi-erdő ökoszisztémáját.

 

Forrás: Kiskőrös TV

MEGOSZTÁS
Írta: vira