A legutóbbi testületi ülésen számolt be a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság a 2023. évi első féléves tevékenységéről. A beszámolót a Bizottság elnöke, Turán István készítette. A Bizottsághoz az elmúlt félévben egy javaslat érkezett. Ennek alapján a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság Simonné Dulai Mária munkássága megnevezésű nemzeti értéket a kulturális örökség szakterület szerinti kategóriában nyilvántartásba vette a Kiskőrösi Települési Értéktárban.

Simonné Dulai Mária a Turjános természetvédelmi terület kincseinek művészi megörökítője.
Domonyi László és Simonné Dulai Mária  
-Hirdetés-

Élete során, azaz több mint 80 év alatt a művészet számtalan ágával kísérletezett, de nem tartja magát festőművésznek, természetfestőnek vallja magát. A természet iránti szeretete valamikor kislány korában kezdődött, amikor egy tanyán nyaralt a keresztszüleinél. Gyűjtötte a nefelejcseket, a békákat és ámulattal nézte a kanálist. Felnőttként pedig összegyűjtötte a pénzt és vett egy kis kamerát, hogy a természettel foglalkozhasson. Először Madarász című filmjét készítette el, melynek helyszíne a Szűcsi erdő. Második filmje a Mézelő méhek címet kapta, melynek elődje az Ingyen munkások című ötperces etűd, amely a Pusztaszeri Természetfilm Fesztiválon 2008-ban közönségdíjas lett. A harmadik rész a Rekviem egy védett növényért, a negyedik a Tél a turjánosban, melyért 2006-ban szintén közönségdíjat kapott. Az utolsó pedig a Volt egy fa címet viseli. Simonné Dulai Mária munkássága és a Kiskőrösi Turjános méltó arra, hogy bekerült a települési értéktárunkba.

Kiskőrös Város Képviselő-testülete legutóbbi ülésén elfogadta a szervezet beszámolóját valamint módosította Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottság szervezeti és működési szabályzatát. Erre többek közt azért volt szükség, mert változás történt a bizottság tagjaiban. Sipiczki Hajnalka lemondott bizottsági tagságáról és Turán István, Kispálné dr. Lucza Ilona, Szabó Márta, Turán Istvánné mellé Paluskáné Opauszki Ilona polgármesteri titkárt választotta be a testület a Kiskőrösi Települési Értéktár Bizottságba.

Forrás: Kiskőrös TV
Kiemelt kép: Domonyi László facebook oldala  

MEGOSZTÁS
Írta: vira