Egy Szlovéniában üzemeltetett webshop kereskedelmi gyakorlatát vizsgálták a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrei; kiderült, hogy a feltűnően alacsony árakhoz nagyban hozzájárult a magyarországi adófizetés kikerülése, a bevételek eltitkolása – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

A külföldi webáruházak célzott vizsgálatára létrejött Elektronikus Kereskedelem Ellenőrzési Osztály előzetes kockázatelemzés és a futárszolgálatok adatai alapján rendelte el a vizsgálatot, amelyet a szlovén adóhatóság bevonásával folytatott le – derült ki a közleményből.

-Hirdetés-

Az elektronikai- és ruházati termékeket, szépségápolási cikkeket árusító, jelentős forgalmú webshop magyar vevőknek szállított termékeket, hatalmas árengedményekkel reklámozta magát az interneten. A revizorok feltárták, hogy a leértékelés hátterében az illegálisan csökkentett költségek, a be nem fizetett áfa állt.
Ez nem csupán a költségvetésnek okozott kárt, hanem jelentős versenyhátrányba hozta a jogszerűen működő, tisztességesen adózó hazai cégeket is – hangsúlyozta a NAV. Tudatták: a cégnek visszamenőleg meg kellett fizetnie 210 millió forint áfát.

A NAV az internetes kereskedelem előretörésével kiemelt figyelmet fordít az olyan webáruházak ellenőrzésére, amelyek feltételezhetően nem tesznek eleget adófizetési kötelezettségüknek – írták.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS
Írta: vira