A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület idén is megszervezte a Büszke Kiskun Tábort. A gyermekek július 24. és 26. között megismerkedhettek a Kiskunság históriájával. A július végi napokban előadások és kiadós séták révén számtalan helytörténeti érdekességről és rejtélyről hallhattak.
 
 
Első napon a kiskunhalasi városi könyvtár helytörténeti gyűjteményének és a térség históriájának megismerése várt a diákokra. Háborúk, boszorkányok, pásztorok és betyárok történeteiről hallgattak előadásokat. A városban megnézték a fontosabb látnivalókat:  szobrokat, templomokat és más épületeket. Sok egyéb mellett például a telefonmúzeumot is meglátogatták. 
 
 
Második nap először Szankra utaztak át. Megnézték kun és magyar őseink történetének kiállítását a Kiskun Emlékhelyen. Ezután a helyi 1956-os Büszkeségpontra látogattak, és láthatták a forradalomhoz vezető út stációit és a szabadságharc következményeit a kis, de érdekes tárlat keretében. Ezen a napon még Kiskunmajsára is átutazott a csapat. Az egykori Mayossa-szálláson, a helytörténeti múzeumot nézték meg. Itt sokat megtudtak az egykori kisváros paraszti kultúrájáról. Maradandó élményekkel és tudással töltődtek az ’56-os Múzeumnál és kápolnánál is.
 
 
Az utolsó napon Kunfehértón a település történetével ismerkedhettek. Érdekes kiránduláson vettek részt az egykori városi, tölgyfa erdőben. Felfedezték a virginiai holdruta élőhelyét, és a háromszáz éves címeres tölgyfát is. Majd a Pannon tengerből itt maradt Fehér-tónál pihenték ki a háromnapos tábor fáradalmait. 
 
 
 
Szöveg: Kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület
Fotók: Füstös-Kis Ágnes, Végső István
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS
Írta: vira