A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt vádat emelt azzal a román párral szemben, akik 1993-ban egy soltvadkerti idős nőt az értékei megszerzése érdekében otthonában baltával megöltek.

-Hirdetés-
Ebben a cikkben a téma tartalma miatt nem tartjuk etikusnak fizetett hirdetések megjelenítését, ezért a hozzátartozók érzéseit tiszteletben tartva nem jelenítünk meg hirdetéseket.

A vádirat szerint a román férfi és nő – az ügy két vádlottja – 1993-ban idényjellegű mezőgazdasági munkát végzett Soltvadkerten, ennek során ismerték meg az egyedül élő, idős, helybeli nőt – az ügy sértettjét. A vádlottak a nyár folyamán néhány napot dolgoztak is a nem sokkal korábban megözvegyült asszonynál, akiről tudták, hogy a férje halála után a szőlőműveléshez használt eszközöket értékesítette és így nagyobb összegű készpénzzel rendelkezik. Miután 1993 szeptemberében az akkori munkaadójuk elbocsátotta a vádlottakat, megélhetésük és lakhatásuk bizonytalanná vált. Elhatározták, hogy megpróbálnak a sértettől pénzt szerezni, akár annak árán is, hogy megölik. Az idős sértett a korábbi ismeretségükből fakadóan beengedte a párost a házába és a konyhában beszélgetni, italozni kezdtek.

A férfi vádlott ennek során egy szódásüveggel rátámadt és többször nagy erővel fejbe ütötte a sértettet, aki eszméletét vesztve összeesett. A vádlottak ekkor értékek után kezdtek kutatni a lakásban és megtalálták a nő pénztárcáját is. Eközben azonban a konyhakövön fekvő asszony újra életjeleket adott, ezért a férfi vádlott az ágyban talált baltával legalább háromszor nagy erővel fejbe ütötte. Az idős nő a bántalmazás következtében a helyszínen életét vesztette.

A vádlottak ezután a sértett 350 ezer forint készpénzét magukhoz véve még az éjszaka folyamán sietősen hazautaztak Romániába, ahol felélték a pénzt. Az elkövetők akkor ismeretlenek maradtak.

Az emberölés többszörösen súlyosabban minősülő esetének büntethetősége nem évül el. Ezért a nemrégiben felmerült bizonyítékok alapján sikerült a tettesek személyét azonosítani és európai elfogatóparancs alapján kézre keríteni.

Az ügyészség a férfit és a nőt nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével vádolja és ezért mindkettejükkel szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A letartóztatásban lévő nő és a más ügyben külföldön fogva lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék hoz döntést.

A csatolt fotókon a bűncselekmény helyszíne és az elkövetés eszköze látható.
A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrségi szemléről készült korabeli felvételei, továbbá az elkövetők előállításáról készült videófelvétel:

Sajtóközlemény
Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség
Kecskemét, 2023. július 27. 

MEGOSZTÁS
Írta: vira