2023. július 23-án 41. alkalommal rendezték meg a Lidl Balaton-átúszást, melyen kiskőrösi, soltvadkerti, páhi, akasztói, keceli és fülöpszállási versenyzők is indultak. A szezon legnagyobb hazai nyíltvízi úszóeseménye nagy népszerűségnek örvend a kiskőrösiek körében is, így néhányukat megkértük, hogy számoljanak be élményeikről, hátha mások is kedvet kapnak, hogy teljesítsék a klasszikus, „bakancslistás” Révfülöp-Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösi, keceli, páhi, fülöpszállási, akasztói és soltvadkerti versenyzők is indultak a 41. Lidl Balaton-átúszáson
Kiskőrösi, keceli, páhi, fülöpszállási, akasztói és soltvadkerti versenyzők is indultak a 41. Lidl Balaton-átúszáson
A zivataros időjárás miatt, a tervezetthez képest, egy nappal később, 2023. július 23-án rendezte meg a BSI Magyarország ikonikus nyíltvízi...
-Hirdetés-

A közel 9500 lelkes amatőr és profi, köztük: Dr. Csanády Katalin, Hartai Péter, Csővári Csaba, Krajcsovicz Andrián, míg a fiatalabbak közül Szabó Ábel, Simon Jázmin és Simon Emma leküzdve a délnyugati irányból kissé megélénkült szelet és hullámzást úszta át Közép-Európa legnagyobb tavát.

Dr. Csanády Katalin: „Régi vágyam volt már a Balaton átúszása, de csak 2022-ben éreztem magam megfelelően felkészültnek a táv teljesítésére. Az idei a második alkalom volt. Hetente egyszer járok úszni a helyi uszodába, ilyenkor 2 km-t úszok, kb. 1 óra időtartam alatt. Ebben az évben, az uszoda hosszabb zárva tartása miatt rövidebb volt a felkészülés. Az időjárás előrejelzés alapján számítani lehetett arra, hogy halasztva lesz a lebonyolítás, de ez sem okozott különösebb problémát.  A tavalyihoz képest nehezebb volt ez a teljesítés, mert a szél miatt igen hullámzó volt a víz, így egyéni rekord döntésre nem igen lehetett számítani. Mivel gyerekkoromat a Balatonon töltöttem, mindig nagy élményt jelent az itt töltött idő és különösen örülök annak, hogy ennek a „hungarikumnak” számító eseménynek én is aktív résztvevője lehettem.”

Dr. Csanády Katalin

Hartai Péter: „10 éve vettem részt először az akkor 32. alkalommal megrendezett Balaton-átúszáson, azóta 8 alkalommal indultam el és teljesítettem a távot más úszó események mellett. Az utóbbi két év sajnos kimaradt, de idén egy hirtelen ötlettől vezérelve ismét beneveztem. A felkészülés most nem volt olyan aktív mint az előző átúszásaimra, de a cél most a táv teljesítése volt, főleg mikor a vízbe érve azt tapasztaltam, hogy elég erős a hullámzás és most tényleg meg kell küzdeni a Balatonnal és az esemény mottója szerint valóban meg kell úszni a távot. Biztonsági úszást és sebességet választottam, hogy ne fogyjon el az erőm a táv végére. Az első két kilométer erős küzdelmekkel telt, de ott kicsit megnyugodott a víz. 2,5km-nél megtartottam a szokásos körbenézésem a tó közepén, ami miatt mindig visszatérek. Fantasztikus és semmilyen más alkalommal át nem élhető élmény mikor az ember saját erejéből leküzdi a távot és a Balaton közepén van. 3km környékén ismét erősödött a hullámzás és a szélirány miatt ezek hátulról érkeztek, így kiszámíthatatlanok voltak, ami miatt megkezdődött a Balarton vizének akaratunkon kívüli kóstolgatása. 3,5km-nél volt a vízben egy hidegebb áramlat, ami miatt kicsit fázni kezdtem, így kicsit magasabb sebességre kapcsoltam. Itt már látszik a cél a távolban és elkezd maga felé vonzani. A 4,5km-es bójától már megindul a hajrá és a mindent bele – az ember számolja visszafelé a vitorlásokat és mikor az utolsó mellett is elúszunk akkor tudjuk, hogy ez már megvan és valóban “megúsztuk”. Összességében aki egy sportos célt keres magának és szereti a természetes vizeket bátran ajánlom, hogy készüljön fel és élje át az élményt, amit a Balaton nyújt ezen az évente egyszer megrendezésre kerülő eseményen, de vigyázzon mert könnyen függőséget okoz, ami ebben az esetben talán nem is olyan nagy baj.”

Hartai Péter

Csővári Csaba: „Kilencedik alkalommal úsztam át a Balatont. 10 évvel ezelőtt vettem részt az első ilyen alkalmon, azóta csak egyetlen egyszer hagytam ki egy nyaralás miatt. Hobbi szinten úszok, hetente egyszer. Általában 2,5 óra alatt szoktam teljesíteni az 5,2 kilométeres távot, azonban most 2 óra 57 perc alatt értem célba a szeles idő miatt. Egyébként nagyon csodálatos volt az időjárás, a víz hőmérséklete is nagyon kellemes volt, egyedül annyi, hogy nagyobb szél volt, mint ami megszokott. Az első 1-2 kilométeren el is döntöttem magamban, hogy kár az időeredmény javításért küzdenem, mert ez most nem fog összejönni. Általában gyorsban úszok, de most több helyen nem tudtam, így mellúszással is próbálkoztam, majd a végén újra visszaváltottam gyorsúszásra. Azt gondolom, hogy egy amatőr, hobbi sportolónak ez egy komoly erőpróba. Azonban aki megfelelő edzettséggel és jó állóképességgel rendelkezik, azok számára ez egy abszolút teljesíthető dolog, de csak olyanoknak ajánlanám, aki előtte természetes vízben is gyakorol. A verseny előtti hetekben jómagam is gyakran úsztam nyílt vízen és ismerkedtem a tavak hullámzásával, stb. Egyedül szoktam indulni a versenyen, persze gyakran találkozom ott ismerősökkel. Feleségem és legkisebb gyermekem idén is elkísért a versenyre, ők vártak a célban. Nagyon jó kis esemény, jó volt a szervezés idén is. Ameddig az egészségi állapotom engedi, én minden évben át szeretném úszni a Balatont.”

Csővári Csaba

Krajcsovicz Adrián: „Heti kétszer úszok egy órát, rendszeresen, egészségmegőrzés céljából. Véleményem szerint, azok számára, akik rendszeresen úsznak, külön felkészülés nélkül is teljesíthető volt ez a megmérettetés. 2015-ben úsztam át először a Balatont, azóta is minden évben részt veszek az eseményen. A mostani időjárás elég mostoha volt, hiszen nagyon erős volt a hullámzás, és ez sokat kivett az emberből. Igyekeztem tartani az eddigi átlagomat, amit most is sikerült megúsznom. Gyorsúszással teljesítettem a távot, mert szerintem az a legenergiahatékonyabb úszásnem. Volt, amikor a fiammal úsztuk át a Balatont együtt. Most is az egyik sporttársammal indultam, de nem együtt teljesítettük a távot. Fontos, hogy mindenki a saját ritmusa szerint ússzon, vagy ha szükségét érzi, megpihenjen közben. A célba érkezés mindig nagyszerű élmény, hiába volt ez már a sokadik alkalom, melyen részt vettem. Az idei szervezés kimondottan jó volt, mert nem volt akkora sorban állás, azonban a nevezési díjat egy kicsit sokalltuk.”

Égető Bálint, Szentgyörgyi Sándor és Krajcsovicz Adrián

Szabó Ábel: „Utoljára 2017-ben, illetve az azt megelőző két évben úsztam át a Balatont, így a mostani volt a negyedik alkalmam. Akkoriban kérdés sem volt a részvétel, mivel versenyszerűen úsztam. Azonban most sokkal nagyobb kihívás volt ez a számomra, hiszen egyrészt a hullámok se voltak kíméletesek, másrészt mostanában egyáltalán nem mozgok aktívan. Így csupán egy rögtönzött ötletként jelentkeztem az eseményre, konkrétan napokkal a megúszás előtt. Bár egyáltalán nem készültem rá, nem kételkedtem abban, hogy így vagy úgy, de sikerülni fog. Még ha jóval megerőltetőbb is volt így az idei átúszás, nem hiszem hogy ez volt az utolsó.”

Szabó Ábel

Simon Jázmin és Simon Emma: „Első alkalommal vettünk részt a Balaton-átúszáson. Évek óta rendszeresen úszunk és versenyzünk, azonban nyílt vízen korábban még sosem indultunk, ezért úgy gyakoroltunk az edzéseken, hogy hosszabb távokat úsztunk, illetve a Vadkerti-tóban is kipróbáltuk a nyíltvízi úszást. Együtt készültünk a Balaton-átúszásra és egy rövid bemelegítést követően az 5,2 kilométeres távot is együtt teljesítettük,  mindketten gyorsúszással. Könnyebb volt így, a nagy hullámok miatt. Az eleje egészen jól ment, nem volt annyira kimerítő, azonban amikor becsatlakoztak a féltávosok, jobban belehúztunk, azonban többet úsztunk, mint amire számítottunk. Tulajdonképpen az adrenalin vitt minket, így annyira nem fáradtunk el. Nagyon jó élmény volt, igazi fesztiválhangulat fogadott minket a célban. Az ajándékba kapott nyereménykuponokból többet is beváltottuk, illetve vettünk egy-egy pólót emlékbe. Jövőre is biztosan részt veszünk majd ezen a rendezvényen.”

Simon Emma és Simon Jázmin 

A 41. Lidl Balaton-átúszás résztvevői az eseményre való nevezéssel együtt jótékonykodhattak is, pénzadománnyal támogatva a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkáját. Az akció rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen 1 312 000 Ft támogatás gyűlt össze e célra.

Videó: Balaton-átúszás
Köszönjük a fotókat az interjúalanyoknak. 

MEGOSZTÁS