2023 első órájában került sor a Petőfi szülőház előtt a hagyományos megemlékezésre, valamint a polgármesteri serleges fogadalomtételre, mely történelmi jelentőségű. A vállalásban az áll, hogy a bicentenárium évében szobrot állít a város Petőfinek. Ezen ígéret megvalósítása érdekében érkezett küldöttség városunkba július 26-án Matiszlovics Tibor MANK Nonprofit Kft. alkotóművészeti igazgatójának vezetésével, akik szakvéleményt mondtak a szobor elhelyezését valamint kialakítását illetően.

„Nem mindegy, hogy milyen típusú szoborról beszélünk. Itt kifejezetten zsánerszobrot szeretne a város. Ez azt jelenti, hogy turisztikai szempontból is izgalmasnak kell lennie, ezért eléggé meghatározott a helyszín. Az emlékháznak valamilyen módon kapcsolódnia kell a szoborhoz, ugyanakkor rendezvénytér van kialakítva, így a rendezvényeket nem befolyásolhatja, nem korlátozhatja a szobor elhelyezése. Így nem nagyon maradt más helyszín, mint a főtéren álló platánfa környezete” – mondta Matiszlovics Tibor.

Matiszlovics Tibor, a MANK Nonprofit Kft. alkotóművészeti igazgatója
-Hirdetés-

Ez a terület minden szempontból megfelelőnek bizonyult a tervezett szobor elhelyezésére, mely városunk szülöttjét, Petőfi Sándort fogja ábrázolni egy padon ülve, így bárki leülhet majd a költő mellé.

Az alkotóművészeti igazgató hozzátette: „Életnagyságnál valamivel nagyobb lesz a szobor, mivel Petőfi ráadásul kicsi volt. Amikor térbe állítunk egy szobrot, akkor az sokkal kisebbnek hat mint egy emberi méret. Ezért 4/5-ös szobrokat készítenek köztérre, és itt is azt javasoltuk, amennyiben lehetséges.”

A szobrot készítő művész kilétét még nem lehet tudni, hiszen egy pályázat majd egy zsűrizést követően kerül kiválasztásra a legszebb és legkreatívabb alkotás, mely végül a költő szülőháza előtt kerül elhelyezésre.

 

Forrás: Kiskőrös TV

MEGOSZTÁS
Írta: vira