Izsák Város Önkormányzata a TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00057 projektazonosító számú pályázaton Izsák Város csapadékvíz-elvezető hálózat fejlesztése címmel 350 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott, 3 430 méter bel- és csapadékvízvédelmi létesítmény megvalósítására.

A munkálatok sikeresen befejeződtek.
-Hirdetés-

Az egész fejlesztést alapvetően két részre lehet bontani. Az első részben az árkok és szegélyek kialakítása történt, hogy lehetővé tegyék a csapadékvíz elvezetését, a második részben pedig a záportározók kerültek kialakításra, amelyek a csapadékvizet fogadják.

Az új rendszer két zápor, vagyis víztározót foglal magába: egyet a Tél utca végén és egyet az Attila utca mentén, a lovaspálya vonalában. A két tározó egymással össze van kötve, és a Bátori utcától az Attila utcáig húzódó terület burkolatról lefolyó csapadékvizét gyűjti össze. A tározók kapacitása 4000 m3 illetve 2000 m3, jelenleg 15–20% telítettség jellemzi.

Ezek a víztározók komplex rendszerként működve képesek egymást kiegyenlíteni, ezáltal az összegyülekező csapadékvíz nagy felületen tud visszaszivárogni a talajba, lehetővé téve a víz helyben tartását. Fontos megjegyezni, hogy a tározókban lévő víz nem szennyvíz, hanem jó minőségű csapadékvíz, hiszen a csatornák és az útfelületek közötti zöld sávok jelentős mértékben megszűrik a vizet a burkolatokon felhalmozódó szennyeződésektől.

A csatornarendszer egyes szakaszain TB elemes csatornák kerületek beépítésre (árkok), míg más részeken, például a Mátyás király, Kinizsi és Árpád utcák felső szakaszainál az útburkolaton keresztül vezették el a csapadékvizet. Az utca szélességétől függően K-szegélyek kerültek elhelyezésre vagy az egyik vagy mindkét oldalon.

Az árokrendszer lehetővé teszi a csapadékvíz helyben történő visszatartását, különösen a városban folyamatosan növekvő burkolt felületek miatt. Ezzel a megoldással a terület elkerülheti az esetleges elöntéseket, amelyek a nagy mennyiségű rövid idejű esőzések során fordulhatnak elő.

A víztározókban kialakuló vízben idővel természetes élővilág jön létre, már most tapasztalható a nádasodás folyamata. Más településeken jó példaként szolgál a haltelepítés, főként amurok, hiszen azok kordában tartják az elburjánzó vízi növényzetet, mivel táplálékul szolgál részükre.

MEGOSZTÁS