Rekordszámú, több mint ezerháromszáz fehérgólya-fiókát gyűrűztek meg idén az állatvédők az ország 17 vármegyéjében.

A 248 településen, 443 fészekben megjelölt madárhoz még hozzáadódnak majd a menhelyekre bekerült, a közeljövőben szabadon bocsátható mentett fiókák – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-vel.
A szervezet 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett magyarországi madárgyűrűzést, amelynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése.
A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, amely ma már fehérgólya-látványgyűrűzés néven az ország nagy részére kiterjed. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

Kapcsolódó cikk
Egy németországi gólya 2014 óta minden évben Akasztón költ
Egy németországi gólya 2014 óta minden évben Akasztón költ
2023 júniusában kilencedik alkalommal gyűrűztek gólyafiókákat Kiskőrösön és Akasztón.   Kirtyán Tamás írása.    Akasztón 31 fészek van, melyből 27...
-Hirdetés-

A gólyák, és általában a madarak gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák viselkedésüket. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség, vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ.

Kapcsolódó cikk
Nyomon követtük a fehér gólyák látványgyűrűzését Kiskőrösön
Nyomon követtük a fehér gólyák látványgyűrűzését Kiskőrösön
Te simogattál már gólyát? Igennel válaszolhat az, aki 2022. június 23-án, csütörtökön Kiskőrösön vagy Akasztón részt vett a fehér gólyafióka...

A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS
Írta: vira