Harci bemutatók, sportviadalok, előadások, kiállítások és koncertek is várják az érdeklődőket az Ősök Napján augusztus 4. és 6. között a Bács-Kiskun vármegyei Bugacon – közölték a szervezők az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az Ősök Napja 2011 óta kelti életre a honfoglalás korát antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek segítségével, hogy látványos és minden korosztály számára élvezhető módon mutassa be a régmúlt időket.     

-Hirdetés-

A rendezvény kiemelt célja a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása, valamint az ősi nomád gyökerű sportok újjáélesztése. Ennek jegyében nomád erőpróbákat, lovas vetélkedőket és íjászversenyeket is szerveznek, amelyekre bárki jelentkezhet előzetes regisztráció után. A népszerű agarász- és solymászbemutatók mellett látogatható lesz az Ősök Napjára felépült nomád szállás és hadi tábor.     

A programsorozat fő látványosságai közé tartozik az 500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrzőt felvonultató tradicionális seregszemle, amelyet szombaton és vasárnap a déli órákban rendeznek meg. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokat is hallhatnak egyebek mellett az avar korról, a rokon népekről és genetikai kutatásokról, de különleges régészeti kiállítást is láthatnak “Attila sátrában”, vagy megcsodálhatják az ősök arcképcsarnokát. A szervezők készülnek továbbá népzenei és magyar táltos-zenei bemutatókkal, táncházzal, de számtalan kézműves program közül is válogathatnak a látogatók. A legkisebbek a gyerekudvarban vagy a pancsolóban játszhatnak, a pihenéshez pedig egy baba-mama jurta is nyitva áll majd. A rendezvényhez több mint ötven zenei és hagyományőrző-, valamint tudományos program kapcsolódik.     

A szervezők célja a kezdetektől az volt, hogy alkalmat teremtsenek az azonos történelmi gyökerekkel rendelkező embereknek a találkozásra és az összetartozás megélésére.

További részletek és részletes programok az osoknapja.hu oldalon elérhető.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlés Facebook oldal/2021. évi Ősök Napja ünnep, Czunderlik Roland fotója

MEGOSZTÁS