Ünnepi képviselő-testületi ülésre került sor Akasztón 2023. augusztus 12-én délután 17 órakor. Az ülés keretien belül adták át az Akasztóért kitüntetéseket, illetve egy új testvértelepülési megállapodást is aláírtak.

Az elmúlt évben szintén augusztus közepén adták át a kitüntetéseket az Államalapításunk ünnephez, augusztus 20-hoz kapcsolódva.

-Hirdetés-

Az első napirendi pontban új képviselőt iktattak be mandátumába, ugyanis Oraveczné Németh Ildikó képviselő 2023. augusztus 8-án benyújtotta lemondását Suhajda Antal polgármester úrhoz, amit Akasztó első embere elfogadott. Dávid Ödönné, a helyi választási bizottság elnöke az ülésen elmondta, hogy ilyenkor nem kell új szavazást kiírni, hanem a 2019 októberében hetedik helyen végzett képviselő veszi át Oraveczné Németh Ildikó helyét. 2019 októberében a hetedik legtöbb szavazatot Baltás János László kapta, így ő került be a megüresedett képviselői székbe. Baltás János László az esküt letette és átvette a megbízólevelét is.

Gyuris György, Baltás János László, Oraveczné Németh Ildikó

Második napirendi pontban a szlovákiai felvidéken található Farkasd településsel kötött testvértelepülési megállapodás aláírása szerepelt. Akasztónak jelenleg így már négy testvértelepülése van, hiszen az elmúlt két évtizedben előbb Krasznával, majd Adával és pár éve Csantavérrel is testvértelepülési megállapodás jött létre.

Farkasd településről négyfős delegáció érkezett eme jeles alakalomra Akasztóra. Restár János polgármester mesélt településükről. Elmondta, hogy közel hasonló a két település. Farkasd a Kisalföldön, a Nyitrai kerületben és azon belül a Vágsellyei járásban található a Vág partján. Lakossága 3100-3200 fő közé tehető. A település 68,2 százaléka magyar. Kiemelte, hogy a Károlyiak építették a főbb oktatási intézményeiket. A település bemutató után került sor ünnepélyes keretek között a testvértelepülési szerződés aláírására.

Restár János Farkasd polgármestere és Suhajda Antal Akasztó polgármestere az aláírt testvértelepülési szerződéssel
Harmadik napirendi pontban az Akasztóért kitüntetések átadása következett. Idén négy személy kapta meg az elismeréseket.

Endőrdi Fernec Pál Akasztó alpolgármestere. Az Akker-Plus Kft. ügyvezető igazgatója. A Dél-Alföldi régió piacvezető, Közép-Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedése, a magyar tulajdonú Akker-Plus Kft. a Hufbau Csoport alapító tagja, mely immár hét településen nyolc üzlettel várja a vásárlókat. Akasztó legnagyobb vállalkozása és legjelentősebb iparűzési adó fizetője. 29 éve önkormányzati képviselő. 2014-től a település alpolgármestere. Számtalan sportág aktív támogatója. Az Akasztó FC elnökeként viszi vállán az egyesületet. TAO forrásból több mint 300 millió forintos beruházást koordinált le az akasztóiak legnagyobb örömére, hiszen a pályázat keretein belül egy új műfüves pálya épült, illetve felújításra került az élőfüves pálya is. A komplexumot tavaly novemberben adták át, amikor is az NB1-es Kecskemét játszott egy gálamérkőzést az Akasztó FC-vel. Emellett rendszeres támogatója a civil közösségeknek és Akasztó nagyrendezvényeinek is. Akasztóért végzett Közéleti Munkásságért kitüntetést adományozott a testület Endrődi Ferenc Pálnak.

Endrődi Ferenc Pál veszi át a kitüntető oklevelet

Fuchs Attila 1986-ban kezdte meg a hangszeres zeneoktatás nevelést Akasztón. Az akkori lelkes gyermekcsapatból a tanév végére színvonalasan működő fúvószenekart hozott létre. 1986-tól rendszeres résztvevői voltak a település ünnepeinek és rendezvényeinek. Több zenetábort is szervezett az akasztói gyermekeknek. Mind a mai napig fellépnek a Faluház és község kulturális rendezvényein. Kiemelkedő és hagyományos program lett az Újévi Koncert, mely idén már 14. alkalommal került megrendezésre. Fuchs Attila mindezek mellett társadalmi munkában részt vett a Stadler Stadion Építésében és a stadion avatóján is közreműködött fúvós zenekarával. Pályázati forrásból kisbuszt és 150 fős sátrat tudtak vásárolni. Fuchs Attila a covid oltások idején önként vállalta, hogy az idősebbeket elviszi Kalocsára, az oltópontra. Jelenleg is Akasztón oktat zenét. Nemrégiben be is mutatták egy záróvizsga keretén belül diákjai a tudásukat a hangszereken. Akasztóért végzett Közéleti Munkásságért kitüntetést adományozott a testület Fuchs Attilának.

Fuchs Attila veszi át a kitüntetés mellé járó emlékplakettet

Lóki András Miklósné 1976-ban érkezett férjével, Andrással kezdő pedagógusként Akasztóra, és a közelmúltban mentek nyugdíjba. A Juhász Gyula T. Főiskolán végzett matematika-kémia szakos tanárként. A hosszú évek alatt a helyi általános iskolában több tisztséget is betöltött. Munkaközösség vezető, igazgató helyettes, osztályfőnök. Felvételi előkészítőket, szakköröket tartott, illetve sok diákot készített fel matematika versenyekre is. A több mint negyven év alatt sok-sok gyermeket tanított, akik közül sokan már nagypapák, nagymamák és felnőttek, de régi osztályfőnöküket, tanárukat nem feledik. Kétszer már kitüntetést is kapott. 1989-ben Miniszteri Dicséretet, míg 1996-ban Tanácsosi címet. Katika, ahogyan sokan ismerik Akasztón nyugdíjas évei mellett óraadóként továbbra is tanít még Akasztón a Kunszt József Katolikus Általános Iskolában. Akasztó oktatásáért és gyermekeiért kitüntetést adományozott a testület Lóki András Miklósnénak.

Lóki András Miklósné veszi át a kitüntetés mellé járó ajándékot

Lóki András Miklós 1976 óta él Akasztón feleségével. 2019-ig tanított a helyi általános iskolában főként matematikát. Sokoldalú pedagógusként ismerhettük meg, aki tanárként oktatta, nevelte a felső osztályos tanulókat. Osztályfőnökként a rábízott osztályok második apukája is volt. Mindig a legjobbat akarta tanítványainak. Vittek őket kirándulni. Amikor még csak úttörő mozgalom lehetett az iskolákban, mint egyetlen ifjúsági szervezet a 2808-as számú Petőfi Sándor Úttörőcsapat vezetőjeként gondoskodott sok-sok gyermek élménydús táboroztatásáról. Pedagógiai pályafutása alatt az igazi kihívást a matematika tantárgy tanítása jelentette. Volt megbízott igazgató, emellett többször osztályfőnök és igazgató-helyettes is. Kitüntetései: 1984 Magyar Úttörők Szövetsége Dicsérő Oklevél, 1987-ben Miniszteri Dicséret és Tanácsosi cím. Több választási cikluson keresztül az egyik legmagasabb szavazatszámmal megválasztott képviselő volt. Egy időben alpolgármesteri tisztséget is betöltött. Vállalkozása a település médiaszolgáltatója. Minden helyi rendezvényen jelen vannak, mely mellett fontos lakossági tájékoztató szerepet is betöltenek társával. Akasztó oktatásáért és gyermekeiért kitüntetést adományozott a testület Lóki András Miklósnak.

Lóki András Miklós veszi át a kitüntető oklevelet

Az ünnepi testületi ülés a Faluházban egy fogadással zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (68 db kép)
MEGOSZTÁS