A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ adott otthont augusztus 19-én a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete 53. Vándorgyűlésének. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete és annak Kiskőrösi csoportja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezte meg az eseményt a városban.

-Hirdetés-

A nap a kiskőrösi művelődési központban az éremgyűjtők asztalfoglalásával kezdődött, majd délelőtt került sor az ünnepi közgyűlésre. Ennek során a megjelenteket a kiskőrösi szervezők nevében Prepszent István magángyűjtő köszöntötte, kiemelve az eseményt jelenlétével megtisztelő Domonyi László polgármestert, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete elnökét Csóka Ferencet, valamint az elnökség tagjait, Hajdú Béla elnökhelyettest, dr. Lővei György főtitkárt, dr. Pandula Attila előadót, és Szabó Tamás éremverőt.

Domonyi László polgármester is részt vett és beszédet mondott a megnyitón

Ezt követően köszöntő beszédet mondott Domonyi László polgármester, majd „A szabadságharc kitüntetései” címmel tartott előadást dr. Pandula Attila. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete elnöke Csóka Ferenc nyitotta meg a kiskőrösi Prepszent István magángyűjtő „Petőfi az érmészetben” című kiállítását. A kiálítás főleg numizmatikai anyag volt, de kiállításra kerültek festmények és szobrok is. Láthatók voltak érmek, plakettek, jelvények és a kiskőrösi csoport által kiadott érmek, valamint a Petőfi útjai sorozat érmei is. A vándorgyűlés alkalmával Hajdú Béla alelnök ismertette a kitüntettettek névsorát és Csóka Ferenc elnök adta át az elismeréseket. A kiskőrösi szervezők közül a munkájukat megköszönve kapott emlékérmet Prepszent István, Krámer Iván és Antal Róbert, valamint Domonyi László polgármester. A nap során lehetősége volt az érdeklődőknek a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum megtekintésére is tárlatvezetéssel.

A szervezők és vendégeik
A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Kiskőrösi csoportjáról tudni kell, hogy 1971-ben alakultak, melynek elnöke Prepszent István régiségkereskedő, becsüs, numizmatikus. A csoport jelenleg 20 fővel működik, melyből 5-en kiskőrösiek, a többiek a környékbeli településeken élnek.
Krámer Iván, Prepszent István, Antal Róbert

A vándorgyűlés fő célja most is az volt, hogy lehetőséget adjon a gyűjtőknek gyűjteményük gyarapításához. A modern technika korában ezt a „gyűjtést” ugyan már az interneten is meg lehet tenni, de teljesen más látni, esetleg kézzel megfogni azokat a tárgyakat, amiket szeretnénk megvásárolni és sokkal biztonságosabb is az adás-vétel. A programhoz kapcsolódóan kiadtak egy érmet is, amelyen a rendezőváros, Kiskőrös ikonikus épületei láthatók: egyik oldalán a Petőfi Szülőház, a másik oldalon pedig a Polgármesteri Hivatal a Petőfi szoborral, melyet bárki megvásárolhatott a helyszínen. A Petőfi útja sorozat érmeinek tervezőjére Fritz Mihály szobrászművész és kivitelezőjükre Szabó Tamás, a szegedi ÉremVerde tulajdonosa voltak.

A gyűjtemények kiállításra kerültek és megvásárolhatók voltak

A szervezők egy meglepetéssel is készültek erre az alkalomra, ami egy 120 centiméteres Petőfi bronz szobor volt. A köztéri szobor Kiskunfélegyházán van, amely készítője Köllő Miklós és most a kiskőrösiek is láthatták annak az alkotásnak a kicsinyített változatát, amely Perepszent István magángyűjteményének része.. Érdekessége az alkotásnak, hogy annak idején Kiskőrös is pályázott erre a szoborra, amely Erdélyből került Magyarországra Trianon után.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (72 db kép)
MEGOSZTÁS