Augusztus 20-a Szent István király napja, a keresztény államalapítás, és az állam több mint ezeréves folytonosságának emléknapja alkalmából, Izsák Város Önkormányzata által 2023. augusztus 20-án délelőtt 11 órakor, Izsák főterén került sor a városi megemlékezésre.

dr. Bozóky Imre Izsák Város polgármestere köszöntője
-Hirdetés-

A Himnusz közös eléneklését követően az ünnepi műsort dr. Bozóky Imre polgármester nyitotta meg köszöntőjével. Felidézte augusztus 20-a ünnepének legfontosabb történelmi eseményeit, hagyományait és jelenkori érvényességét. Hiszen Szent István nem kevesebbet tett, mint a magyarság fennmaradását alapozta meg törvényeivel és az államalapítással. „Az augusztus 20-ai emléknapon az államiságunkat ünnepeljük, mely államiság helyi megtestesítője az önkormányzat. Ezért is megtisztelő számomra, hogy ezen alkalommal városunk nevében is köszönthetem Önöket izsákiakat, hogy együtt emlékezhetünk szent királyunk államalapító nagy művére, és együtt szeghetjük és kóstolhatjuk meg az új kenyeret a közös remények és örömök jelképeként.” – mondta Bozóky Imre polgármester.

Beszédét azzal folytatta, hogy „ne feledjük, hogy kötelességünk Szent István művének megóvása és továbbadása, amit csak úgy teljesíthetünk, ha a magunk területén valamennyien legjobb tudásunk, képességeink szerint végezzük a ránk rótt feladatokat, a munkában, otthon és a családban is. Az új kenyér megszegése jelképe annak, hogy népünk szolgalma biztosítja a mindennapi kenyeret, a megélhetést és általuk a megmaradást e Szent Istváni hazában.”

A városvezető hozzátette azt is, hogy: „Az államalapítások óta eltelt századok már megmutatták, hogy a magyarság mindig és minden nehézségen túl jut, államiságunk ma is stabil és bizonyosak lehetünk abban, hogy ez a jövőben is így lesz, e bizakodással szegjük meg most szentelés után az idei új kenyeret, és e bizakodással koccintsunk közös jövőnkre az itt lévő finom izsáki borokkal.”

Halmi Norbert hegedűjátéka színesítette az eseményt 

A polgármester beszéde után Halmi Norbert hegedűjátékát hallgathatták meg a résztvevők, majd a Sárfehér Néptánc Egyesület műsorát tekinthették meg.

A Sárfehér Néptánc Egyesület is fellépett

A városi ünnepen Bajkó Zoltán katolikus plébános megáldotta, megszentelte és megszegte az új kenyeret, amelyből a megemlékezés végén – a hagyományt követve – megkínálták a jelenlevőket.

Bajkó Zoltán katolikus plébános megszegte az új kenyeret

A műsor végén Tetézi Attila az Izsáki Művelődési Ház igazgatója a résztvevőket invitálta egy kis közös beszélgetésre, izsáki borok és az új kenyér megkóstolására. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megvalósításához: az Izsáki Gazdakörnek, a Gedeon Birtok Kft.-nek, a Birkás Borháznak, Halmi Norbertnek, a Sárfehér Néptánc Egyesületnek, az Eleven Birtoknak és a Boleró Kft.-nek, akinek az új kenyeret köszönhetik, valamint az önkénteseknek.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (50 db kép)
MEGOSZTÁS