Az élet gyöngyei zarándoklatot járták végig a KEVI pedagógusai tanévkezdő csendesnapjukon augusztus 21-én, hétfőn. Az esemény az evangélikus imaházban nyitó áhítattal kezdődött, majd a baptista, a pünkösdi és a református imaház, valamint a katolikus templom végigjárása után az evangélikus templomban záró áhítattal végződött.

-Hirdetés-

Szentgyörgyiné Szlovák Mária igazgató nyitóbeszédében bemutatta az új dolgozókat, és köszöntötte az idén jubilálókat, majd Pethő-Szűcs Mária iskolalelkész hívta elcsendesedésre a résztvevőket. Ezt követően 6 csoportot alakítottak, átvették a zarándoknaplót, így járták végig a 6 állomást.

Szentgyörgyiné Szlovák Mária
Az élet gyöngyei zarándoklat Svédországból származik, Martin Lönnebo evangélikus püspöktől. Az élet gyöngyei – összesen 18 – egy mentőövet szimbolizálnak, és mindegyiknek különleges jelentése van.

Ott van közöttük Isten gyöngye, mely a gyöngysor kezdete és vége, az ember útjának elejét és végét jelenti. Hat hosszúkás gyöngy, a csend gyöngyei megállítanak. Hallgatásra és csendre ösztönöznek. Arra figyelmeztetnek, hogy tartsunk néha szünetet, nyugodjunk meg. Közel az Isten gyöngyéhez, a csend mellett találjuk az én- gyöngyöt. Van, akinek könnyen megy, van, akinek nehéz kimondani: én. Attól függ tudjuk-e magunkat szeretni, igent mondani magunkra. A keresztség gyöngye fehér. Ez egyben a találkozás gyöngye is. Ahhoz, hogy igent tudjunk mondani a saját életünkre, találkoznunk kell valakivel, aki igent mond ránk. Senki nem tudja magát világra hozni. Az életet ajándékba kapjuk.

puszta gyöngye a következő. A puszta sivár hely, ahol tűz a nap, szárazság és pusztulás van. Nehéz túlélni. Ez a gyöngy életünk nehézségeit, a kétséget és a küzdelmet szimbolizálja. Azokat a területeket, ahol eljutunk a határainkhoz. A puszta a túlélésről szól. A nyugalom gyöngye azokat a területeket érinti bennünk, amelyek aggodalommal terheltek. A szeretet a legnagyobb boldogság, amit megtapasztalhatunk, de össze is törhetünk miatta.

A két piros gyöngy az emberszeretetet és az istenszeretetet szimbolizálja, ami elválaszthatatlan egymástól. A láncba három titok gyöngy is kerül. Minden embernek vannak titkai. Ennél a három gyöngynél elmélkedhetünk a titkainkról. Lehetőségünk van kibékülni az érzéseinkkel, szenvedélyeinkkel. Felismerhetjük bennük Isten formáló erejét. Az éjszaka gyöngye fekete, mely az élet árnyoldalaira mutat rá, a félelmeinkre, bűneinkre. Itt helye van a fájdalomnak, a gyásznak. Érezhetjük magunkat szomorúnak, fájhatnak a veszteségeink. Nem kell elnyomnunk ezeket. És végül ott a feltámadás fehér gyöngye, mely a kétségből a reménybe vezet át.

A gyöngyöket az állomásokat végigjárva gyűjthették össze, és fűzhették egymás mellé.

A záró áhítaton az evangélikus templomban, Arató Eszter iskolalelkész hirdette Isten igéjét, majd kifelé menet minden pedagógus személyes áldásban részesült. 

KEVI közlemény 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira