A XXIX. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napok kísérőprogramjaként augusztus utolsó napján, csütörtökön 17 órakor kezdődött az aszódi képzőművészek alkotásainak kiállítás-megnyitója a Petőfi Sándor Művelődési Központ emeleti galériáján. A Pest vármegyei település és Kiskőrös Petőfi-emlékhelyeit gondozó intézményeinek kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza. A most elhozott tárlaton plasztikákat, festményeket, tűzzománc tárgyakat, fotókat, fa faragott alkotásokat, ikonokat és grafikákat láthatnak az érdeklődők, amelynek egy része meg is vásárolható.

„Aszód!
Csak egyszer kellene ezt a szót tőlem hallanod, s azonnal kitalálnád, hogy én itt három esztendőig tanultam… akarom mondani: jártam iskolába.
S mily eseménydús három esztendő!
1. Itt kezdtem verseket csinálni – –
2. Itt voltam először szerelmes – –
3. Itt akartam először szinésszé lenni.”

(Írta Petőfi Sándor az Úti jegyzetében)

-Hirdetés-

Az eseményen Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere köszöntötte a vendég kiállítókat és a jelenlévőket. Örömét fejezte ki afelől, hogy mindkét településnek egyformán fontos a Petőfi-kultusz ápolása, továbbadása. Elmondta, hogy a jövőbe reményteljesen tekintve bízik abban, hogy ez a jó kapcsolat nem szűnik meg a Petőfi 200 emlékév végével, hanem tovább ápolják Petőfi jegyében.

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere
Suba Dániel trombitán Alessandro Marcello: Adagio tételét játszotta el, és testvére Marcell kísérte zongorán. Felkészítő tanáraik: Vikorné Hajas Matild és Gmoser István.
Suba Marcell és Suba Dániel (b-j)

Bartók János művészetkedvelő Petőfi Sándorhoz kötődő gondolataival, tapasztalataival nyitotta meg a kiállítást. Aszódon is minden a legismertebb magyar költőről szól, az ő nevét viseli. Ez nem véletlen, hiszen Aszód is egy nagyon fontos állomás volt Petőfi Sándor életében. „Amikor mi róla beszélünk, a saját emlékeinkből táplálkozunk. Mindenkinek van (első) emléke Petőfi Sándorral kapcsolatban. Ha nem lenne hazánkban ekkora Petőfi-kultusz, lehet, hogy ma itt sem lennének az aszódiak és ezek a csodálatos alkotások. Én ezért is örülök neki”- emelte ki Bartók János.

Bartók János művészetkedvelő

Hozzátette – „Mit tanulhatunk Petőfi életéből? Szerintem érdemes a mai korban lévőknek megtanulni Petőfitől azt, hogy a tudás megszerzéséért és később a megélhetésért, a munkáért vándorolni érdemes. Az újrakezdés lehetőségével is jól kell tudni élni, ahogy a költő is tette annak idején. Azt is üzenheti, hogy lehetünk mások, mint amit otthonról hozunk.”

Végezetül Kiskőrös város nevében Domonyi László ajándékkal köszönte meg a kiállítás létrejöttét Asztalos Tamásnak, Bartók Mónikának és a megnyitóért Bartók Jánosnak.

Bartók János, Asztalos Tamás, Domonyi László és Szabadi-Maglódi Kitti (b-j)
A művészetkedvelők örömére a Petőfi 200 emlékév következtében számos mű, alkotás, lehetőség és alkotó kerültek a kultúra terítékére.

A kiállítást Asztalos Tamás rendezte be, aki Aszód alpolgármestere, mindemellett az Aszódi Integrált Kulturális Intézmény tudományos munkatársa is egyben. Összesen 22 képzőművésztől tekinthetünk meg különféle technikákkal és stílusban készült műalkotásokat október 18-ig Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

Aszódi, valamint Aszód városához, illetve Petőfi Sándorhoz kötődő kiállító művészek: Arthur Nyikityin, Aszódi Molnár János, Barlai Béla, Bartók Mónika, Bu Györgyi, Budai András, Dobákné Angyal Mariann, Fedinecz Atanáz Fruci, Kokas András, Kutas László, Ladócsy László, Ladócsy Márk, Molnár Márta, Rózsa Péter, Somogyi Győző, Sz. Jánosi Erzsébet, Vanelntínyi Márta, Varga Zoltán Zsolt, Velten Armand, Zádori Mónika, Zsíros István, Zsóka László.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (82 db kép)
MEGOSZTÁS