Intézményavató és tanévnyitó ünnepséget rendeztek a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában 2023. augusztus 30-án délután. A  rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő úr, Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója, Domonyi László polgármester úr, Rideg László, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke, Dr. Tartott Zsolt rendőr alezredes, Püspöki István, a Püspöki Építőipari Kft. ügyvezetője, Kiskőrös város képviselői és térségünk intézményvezetői, a pályázati menedzsment tagjai, valamint a Kiskőrösi Tankerületi Központ vezetősége.

Meghívott vendégeik, a három első osztály és szüleik a tanévnyitó ünnepségen 
-Hirdetés-

A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét, majd elsőként Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke tartotta meg köszöntő beszédét, aki elmondta, hogy munkája legszebb pillanata, amikor egy új iskolát adhat át. Az elmúlt hat évben, amióta a központ elnöke, 100 feletti az iskolák száma, melyeket az elmúlt időszakban átadtak az országban. Örömmel mesélte, és büszkeséggel töltötte el, hogy úgy látja a diákok vigyáznak az intézményre. Elmondása szerint, egy 21. századi épület épült most ide a 8 új tanteremmel és szaktantermekkel. Véleménye szerint itt rendelkezésre áll minden olyan eszköz, amelyre a diákoknak szüksége van. Majd hozzátette, hogy úgy gondolja három eleme van az oktatásnak, az egyik az infrastruktúra, a másik az eszközpark, míg a harmadik a pedagógusok és a szakmaiság. „Ez egy olyan iskola, ahol ez a három feltétel adott. Innen a legjobb középiskolákba juthatnak majd be a gyerekek” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az infrastrukturális pályázatokból és a költségvetési forrásból, 3,8 milliárd forint érkezett a térségbe, és még 400 millió forint a szakmaiságra. Végül köszönetet mondott Vágó Ferencnének a pályázatokért, hogy a térség oktatása minél jobb helyzetbe kerülhessen.

Elsőként Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke tartotta meg köszöntő beszédét

A megvalósult pályázatot Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója mutatta be, aki elmondta, hogy a Bem iskola infrastrukturális fejlesztése EFOP-4.1.2-17-2017-00128 számú projektben a Tankerületi Központ pályázatán elnyert támogatás összege több mint 1 milliárd forint volt. Ez az összeg vissza nem térítendő támogatás, 100 %-os intenzitású, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával valósult meg. A projekt magába foglalta az intézmény korszerűsítését, bővítését, az iskola működéséhez szükséges eszközök beszerzését. A beruházás megvalósulát, melynek keretében közel 1000 nm2 alapterülettel bővült az iskola. Az épület utcai frontjához új szárnyat építettek, ahol kialakításra került: 8 új tanterem, amelyből 6 osztályterem, 1 természettudományi, valamint 1 nyelvi labor a hozzá tartozó szertárakkal. A földszinten épült egy új korszerű porta és egy akadálymentes mosdó. 13 férőhelyes parkoló került a meglévő tornacsarnok elé. Az épületszárnyba vezető lépcsőnél mozgáskorlátozott korlátlift épült. A pályázat keretében lehetőség nyílt arra, hogy iskolapadok, székek, tanári és számítógépasztalok, kerámia falitáblák, szekrények és egyéb oktatást segítő eszközök és berendezések kerüljenek az intézménybe. A meglévő központi fűtésrendszer mellett az új épületrész hűtését és fűtését hőszivattyús rendszer biztosítja. Továbbá a földszinten egy játszószoba is kialakításra került, ami a mindennapos testnevelésórák helyszíne is lehet. Az aulában és a tantermekben akusztikus fal található, amely hangszigetelő funkcióval is rendelkezik. A külső nyílászárók műanyagból készültek, három rétegű üvegezéssel, összesen 75 db műanyag és 8 db fa nyílászáró került beépítésre, valamint 440 nm2 térburkolat lerakása valósult meg. A beruházással az iskola dolgozói és pedagógusai egy megszépült, jól felszerelt épületben végezhetik mindennapi munkájukat. Vágó Ferencné köszönetet mondott a PLANNING-STUDIO Kft.-nek: Szabó János tervezőnek és csapatának, a kivitelező Püspöki Építőipari Kft.-nek: Püspöki István ügyvezetőnek és Font Sándor parlamenti képviselőnek is. Tovább a műszaki ellenőr kollégáknak: Sike Tibornak, Hercegfalvi Emilnek és Kalina Zsoltnak. Mellettük Lasztovicza László igazgató úrnak, aki egyben a projekt szakmai vezetője. Domonyi László polgármesternek és a képviselőknek is megköszönte a támogatást, továbbá Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének és mindenkinek, aki a projekt munkálataiban részt vett.

A megvalósult pályázatot Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerületi Központ igazgatója mutatta be

Majd a Bem iskola mazsorett csoportjának tagjai mutatták be a Monti: Csárdást. Felkészítőjük: Gmoser György volt.

A Bem iskola mazsorettes lányai 

Font Sándor országgyűlési képviselő a pályázat kiírásával kapcsolatos kormányzati célokat ismertette a megjelentekkel, aki elmondta, hogy a célok egyértelműek voltak. Szerettek volna Kiskőrös városának lehetőséget adni arra, hogy bebizonyítsák: érdemes volt ezt az 1 milliárd forintot az intézményre költeni, továbbá azokat a funkciókat beintegrálni, kibővíteni, amelyek korábban nem is léteztek. Elmondta, hogy abban bízik, hogy ez az intézmény meg tudja adni azt az alapot, hogy akár országos vagy világhírnévre számottevő embereket neveljen ki a Bem József Általános Iskola. Hozzátette, hogy az építkezés ideje alatt kétszer is járt az intézményben, hiszen plusz költségek merültek fel. A kormányzat szándéka, hogy a kisebb települések is biztosak legyenek abban, hogy számukra is rendelkezésre állnak a gyermekneveléshez szükséges közintézmények. Elmondta, hogy ez az akarat most is jelen van, még ha szűkösebbek is a keretek. Hozzátette, hogy egy percig sem volt kérdéses, hogy az oktatási intézmények nem szenvedhetnek csorbát a beruházások kapcsán. Továbbá saját maga is arra ösztönzi a kormányzatot, hogy a prioritások között elsőként legyen a pedagógusok megbecsülése.

Font Sándor országgyűlési képviselő a pályázat kiírásával kapcsolatos kormányzati célokat ismertette

Majd Domonyi László polgármester mondta el ünnepi beszédét, aki szerint érdemes Kiskőrösbe fektetni, hiszen ennek a városnak jövője van, melynek egyik büszkesége a Bem iskola. Kiemelte, hogy a legjobb beruházás egy oktatási intézmény építése, felújítása. Majd sorra vette a nemrégiben megvalósult közoktatási intézmények fejlesztését Kiskőrösön. Örömmel mesélte, hogy az elmúlt években minden oktatási intézményben jelentős fejlesztések valósultak meg. Véleménye szerint az itt élők szorgalma és akarata az elmúlt 300 évben is azt bizonyította, hogy Kiskőrös képes mindig megújulni.

Domonyi László polgármester szerint Kiskőrös mindig képes megújulni

A köszöntők és beszédek után a 4.a és 4.c vidám műsorát tekinthette meg az ünneplő közönség, melynek címe: Hekkeld meg a sulit! Felkészítő pedagógusaik: Sinkó Natália és Horváth A. Gézáné voltak.

A 4. évfolyamosok vidám táncos produkciója is elnyerte a közönség tetszését

Az ünnepség végén Lasztovicza László igazgató úr nyitotta meg a tanévet, aki elmondta, hogy nagy büszkeség számukra, hogy Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában, a Petőfi 200 Emlékévben a tavalyi Nemzeti tanévnyitó ünnepség megrendezése után, ismét egy ilyen nagy ünnepségen köszöntheti a vendégeket. Köszönetet mondott Font Sándor képviselőnek és Vágó Ferencné tankerületi igazgatónak, akik végig menedzselték projektjüket, továbbá a kivitelezőknek, álmuk megvalósítóinak és Guzsván Gábor úrnak a Kiskőrösi Tankerületi Központ főosztályvezetőjének a munkáját. „Az ember csak neveléssel válik emberré” – vallja Gárdonyi Géza, és vallják ők is. Hozzátette, hogy az ismeretközpontú tudás mellett az együttműködés és a kreativitás készségeit szükséges tudatosan fejleszteni, hiszen az életre kell nevelni a diákokat. Majd a leendő elsősökhöz szólt és biztosította őket arról, hogy osztályfőnökeik nagy szeretettel várják őket szeptember 1-jén. Végül megköszönte a szülők bizalmát is. A diákoknak pedig sikeres tanévet kívánt.

Az ünnepség végén Lasztovicza László igazgató úr nyitotta meg a tanévet

Az ünnepség az óvodások, leendő kis elsősok műsorával zárult. Felkészítőjük: Budavári Ildikó volt.

Természetesen a legkisebbek sem maradhattak ki az ünnepi műsorból
A nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is lezárult „A kiskőrösi Bem iskola infrastrukturális fejlesztése” című EFOP-4.1.2-17-2017-00128 azonosító számú projekt 

Az 1.a osztály osztályfőnöke: Rohoska Ferecné (28 gyermek), 1.b Szigetiné Szabó Ilona (20 gyermek) 1.c Lugosiné Szlovák Petra (24 gyermek). Az 1. osztályos kisdiákok névre szóló emléklapokat vehettek át Horváth A. Gézánétól az ünnepség végén, ahonnan osztálytermeikbe vonultak fel, hogy átvegyék tankönyvcsomagjaikat és megismerkedjenek leendő társaikkal, pedagógusaikkal.

Az 1. osztályos gyermekeket szüleik is felkísérhették a tantermekbe

A projektátadóra meghívott vendégeiket: a Klebelsberg Központ elnökét, a Kiskőrösi Tankerültei Központ munkatársait, az országgyűlési és vármegyei képviselőket, Kiskőrös város képviselőit, társintézményeik-, illetve tagintézményeik vezetőit vacsorával is megvendégelték az iskola ebédlőjében. 

A meghívott vendégek egy része
A Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában szeptember 1-jén 558 gyermek kezdte meg a 2023/2024. tanévet.

 

A galéria képei a tanévnyitó ünnepség és az első tanítási nap alkalmával készültek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (197 db kép)
MEGOSZTÁS