Kőrösi Tamás kalocsai festőművésszel már 13. alkalommal találkozhatunk Kiskőrösön, a Szüreti Napok ideje alatt a Pátria emeletén. Sokan vagyunk, akik minden évben megnézik az újabb képeket, amiket Tamás megmutatni kíván a közönség számára.
A kiállítást megnyitotta: Szedmák Tamás, alpolgármester

Én magam nagyon szeretem Tamás képeit. Órákon keresztül tudom nézni a festményeket, s megfejteni a képek általi üzenetet. Nem is biztos, hogy tudatos, de az biztos, hogy mindenkinek mesélnek a képek. Az idei kiállításnak ráadásul találóan még a címe is: “KÉPMESÉK”.

-Hirdetés-

Amikor az iskolában a képzőművészetről tanulnak a gyerekek, akkor egy megosztó érzelmek alakulnak ki bennük a művészetek iránt. Én magam is az egyetemen tanultam meg érteni az alkotásokat, már sokkal több gondolat fogalmazódik meg bennem, amikor egy festmény előtt állok, minthogy tetszik avagy sem.

Kőrösi Tamás képeit már 13 éve kísérem figyelemmel, és évről évre magával ragadnak a színek, a fények, az árnyékok, a hangulatok. Ennyi idő alatt persze megismertük egymást Tamással is, barátság alakult ki. A képek csodálása során sokat beszélgetünk, sok mindent megtudtam róla és a képek elkészülésének folyamatáról. A képek többsége a művész környezetét ábrázolja realizmus jegyében. Sok képen láthatunk olyan természeti tájat, amit nem tudunk beazonosítani Kalocsa környékéről. Ez nem a véletlen műve, azok a képek egy olasz város környékéről készültek: Rimini és térségéről. Aki ismeri Tamást az tudja, hogy a járványt megelőzően minden évben a nyarakat Olaszországban, Riminiban töltötte. Az ott készült fotók alapján azóta is készülnek alkotások a tengerparti városról.
Varázslatosak azok a hangulatok, érzések, amiket kiváltanak a látogatókban a képek.

Minden képet érdemes közelebbről az apróbb részletek, a színek, a formák tanulmányozása végett megnézni, majd két lépéssel távolabbról az egységet, az összhangot figyeljük meg. A jelen kiállításra hozott képek mindegyike az elmúlt 1 évben készült. Az idei nyár rendkívül termékeny volt az elkészült képek számát tekintve. A művészre minden bizonnyal hatott az idei kánikulát megtörő gyakori záporok, esőzések, mert a képek többsége a friss eső után újjáéledt nyári tájat idézi bennem. A képekben rejlő fény-árnyék játék olyan pillanatokat őriz meg, amelyeket gyakran a mai rohanó világban nekünk fel sem tűnnek, hacsak tudatosan nem vagyunk jelen…

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS