A testünk nem az órák hosszat tartó ülésre lett tervezve, ennek ellenére is, manapság sokan jóval több időt töltenek ebben a pózban, mint – szeretnének és – kellene. Az ülőmunka, a a számítógép előtti tanulás, vagy éppen az efféle szabadidős elfoglaltságok számos káros egészségügyi hatással járnak, ha hosszú távon gyakoroljuk őket. Ezeket némi  odafigyeléssel, amilyen például a rendszeres testmozgás vagy a megfelelő forgószék használata, könnyen megelőzhetjük.

Milyen negatív következményei lehetnek az ülőmunkának?
-Hirdetés-

Hosszú órákon át tartó ülés miatt a hát és a nyak izmai merevvé válnak, megfeszülnek, ami fájdalom kialakulásához vezet. A rossz testtartás, görnyedés szintén a hát és nyak terhelésével jár, és fájdalmat eredményez. A sok ülés a vérkeringésnek az ellensége, zavarokat okozhat, de éppígy vezethet szív- és érrendszeri problémák kialakulásához is. Minél többet ülünk és minél kevesebbet mozgunk, annál nagyobb az esélye az elhízásnak, ami szintén komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Hogyan előzhetjük meg a káros hatásokat?

Fontos, hogy állítható magasságú forgószék és megfelelő magasságú asztal, az ergonómia szabályait figyelembe vevő kialakítás jellemezze a munkaállomásunkat. Éppígy az egészségünk megóvását szolgálja, ha rendszeresen beiktatunk kisebb szüneteket a munka közben, járunk egyet, illetve néhány nyújtó gyakorlatot végzünk. Nem szabad elhanyagolni az étrendünket sem, ahogy a vízfogyasztásunkra is célszerű figyelni. A hidratáltság és az egészséges ételek mellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgásról sem, hetente háromszor 30 perc is nagyon komoly jelentőséggel bír. Ragadjuk meg az alkalmat, járjunk minél többet gyalog, illetve a mozgólépcső és lift helyett válasszuk a lépcsőzést, ezzel is sokat téve az egészségünk megőrzéséért.

Írásunk az Építőipari magazin és az Ipari magazin szerkesztőségének segítségével készült.
Írta: G.D.
Fotó: RS Bútor (saját)

MEGOSZTÁS
Írta: vira