Kiváló kapcsolatot ápol egymással a szlovákiai Naszvad és Kiskőrös városa. A gyökerek a hivatalos formákon túlnyúlnak, hiszen sok kiskőrösinek van családi, rokoni kötődése a naszvadiakhoz.

A két település testvérvárosi kapcsolatot is ápol egymással, és a szlovákiai határmenti városba látogatott el most a Naszvadi Napokra a kiskőrösi önkormányzat delegációja. A programsorozatot szeptember 8-9-10-én tartották, amelyre Kiskőrös képviseletében utazott el Filus Tibor a Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke, valamint az önkormányzat részéről Molnár Éva, Renesz Éva és Skuta Csaba.

-Hirdetés-

Az első napon a baráti fogadtatás után Naszvad polgármestere, Molnár Zoltán ünnepi önkormányzati testületi ülés keretében a polgármesteri hivatal épületében adott át városi elismeréseket az arra érdemes személyeknek. Az eseményen a polgármester köszöntötte a testvérváros Kiskőrös, a testvértelepülések Felsőszentiván és Nagyigmánd, valamint a baráti települések Csávoly és Szulok küldöttségeit.

A koncerteknek és a fellépőknek a kultúrház udvarában felállított színpad adott helyet, amelyen nagy érdeklődés mellett adott elő műsort Szikora Róbert és az R-GO, de fellépett a Pósfa zenekar és Szabó Júlia, a Modus Memory, a Poison Candy, a Flash Band, a Naszvadi Jam, valamint DJ Szemi is a programsorozat során.

Színpadon Szikora Róbert és az R-GO
A szombati nap a naszvadiak 13. fotóversenyével indult, amit egy főzőverseny követett igen nagy részvétel mellett, hiszen megtelt a sok csapattal a kultúrház udvara. Ebéd után a fiatalokat egy tini diszkóval várták a szervezők.
A kiskőrösi delegáció részéről Filus Tibor és Skuta Csaba helyezett el koszorút a város nevében a Naszvadiak Emlékművénél

Ezt követően délután megemlékező ünnepség volt a Naszvadiak Emlékművénél. Minden évben hagyomány, hogy Naszvadon a Naszvadi Emlékműnél emlékeznek meg azokról, akik 1947-1948-ban elhagyni kényszerültek családjaikkal szülőföldjüket. Az emlékezés tisztelgés a 76 évvel ezelőtt kitelepítettek előtt, akiket állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva szülőföldjükről kemény akarattal kényszerítettek otthont teremteni maguknak egy másik országban. Az emléknap arra figyelmeztet, hogy ezek a megrázkódtatások nem oldódtak és az erkölcsi jóvátétel is várat magára. A felvidékről kitelepítettek nagy része évtizedeken keresztül nem tudta mit feleljen a kérdésre, „hol a hazája?” – az elődök sérelmeire minden évben megemlékeznek Naszvadon. A kiskőrösi delegáció részéről Filus Tibor és Skuta Csaba helyezett el koszorút a város nevében a Naszvadiak Emlékművénél.

A Naszvadi Emlékműnél: Renesz Éva, Skuta Csaba, Molnár Zoltán, Filus Tibor, Molnár Éva

A programsorozatra eljött vendégküldöttségek a városháza épületében egy kötetlen beszélgetés során ismerkedhettek meg egymással és mutathatták be településüket, valamint Molnár Zoltán polgármester beszélt arról, hogy a testvértelepülésekkel és a baráti településekkel milyen gyökerekhez nyúlnak vissza a naszvadiak kapcsolatai.

Naszvad főtere
A nap során öregfiúk labdarúgó mérkőzés is volt Naszvad és Rém csapatai között, valamint a városközpontban egy motor show is várta az érdeklődőket.
A naszvadi városháza épülete

A záró napon a programok reggel istentisztelettel kezdődtek, a kultúrház udvarán népi gyerekjátékokkal várták a fiatalokat, délután borkóstoló és koncertek, valamint a helyi labdarúgó és kézilabda csapat bajnoki mérkőzése volt.

A naszvadi termál fürdő

A kiskőrösi delegáció részt vett a naszvadi ünnepségsorozat programjain, megtekinthették a városi beruházások alakulását és ellátogattak a helyi termálfürdőbe is. Köszönet a szívélyes fogadtatásért és a baráti kapcsolat ápolásáért Molnár Zoltán polgármesternek, a naszvadi városi vezetőknek és önkormányzati munkatársaknak, valamint a helyi lakosoknak, akik sokat tesznek a magyar kultúra és hagyományok ápolásáért.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (135 db kép)
MEGOSZTÁS