2023. szeptember 15-én pénteken este kezdetét vette Soltvadkerten a három napos Szüreti Fesztivál. Jubileumot ünnepel a település, hiszen harminc évvel ezelőtt kapott városi rangot Soltvadkert. A három napos rendezvény során kiállításokkal, felvonulással és több koncerttel is ünneplik a várossá nyilvánítás harmincadik évfordulóját.

-Hirdetés-

Pénteken este 18 órakor volt az ünnepélyes megnyitó a Gyöngyház Kulturális Központ színháztermében. A megnyitó elején Supka Éva köszöntötte a megjelent vendégeket, majd a himnusz eléneklését követően egy kisfilmet vetítettek le, melyet Mátyus Lajos készített el erre az alaklomra a harminc évvel ezelőtti várossá avatási ünnepségről. A film alatt zongorán játszott Borbásné Nehéz Nikoletta.

Ezt követte Temerini Ferenc, Soltvadkert Város Polgármesterének ünnepi felszólalása. Beszédében visszaemlékezett a harminc évvel ezelőtti eseményekre. Megemlítette, hogy 1992-ben új címere lett a településnek, amit ma is láthatunk, illetve kiemelte, hogy Boros Péter, akkori miniszterelnök is részt vett a várossá avatási ünnepségen. 1993-ban Berkecz László, akkori polgármesterrel az élen nyújtották be a pályázatot a városi rangra emelésre amit, mint utóbb kiderült, meg is kaptak. 1993. október 8-10 között volt a nagy ünnepség. A polgármester kitért még a fejlesztésekre és a beruházásokra, továbbá köszönetet mondott az elődeinek a sikeres munkásságukért.

Temerini Ferenc

A második felszólaló Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője volt, aki a beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt harminc évben három polgármestere volt Soltvadkertnek. Berkecz László után Lehoczki Ferenc és most Temerini Ferenc. Továbbá kiemelte, hogy ebből a harminc évből 25 éve már országgyűlési képviselőként is segíti a várost és a térséget. Kiemelte még, hogy harminc éve egy felszabadító ünnepség is volt a várossá avatás.

A felszólalók között volt még Kerényi János képviselő, illetve a testvértelepülések vezetői is elmondták köszöntő beszédeiket. Így a Romániai Sarmaság és Nagyenyed mellett a németországi Bodelshausen települések vezetői, delegáltjai is köszöntötték a várost és a megjelenteket.

A köszöntő beszédek után egy táncos produkció következett, melyben a Studio 2000 két táncosa, Lakatos Viktória és Oláh Regő mutattak be több táncos produkciót.

Lakatos Viktória és Oláh Regő

Őket követte a kisbíró beszéde, majd Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora lépett a pódiumhoz azért, hogy átadjon egy díszoklevelet Péczka Juditnak, aki a legnagyobb méretű kucsmagombát termesztette az országban. Az esemény végén szintén egy kisfilm került levetítésre, melyet Kurcz Szandi és párja, Lipták Andor készítettek a mostani Soltvadkert mindennapjairól.

Sebestyén István adta át a díszoklevelet Péczka Juditnak

A megnyitó ünnepség után este nyolc órakor lépett a nagyszínpadra HONEYBEAST zenekar. A több aranylemezzel is büszkélkedő együttes közel tíz éve már országos ismertségnek örvend. 2014-ben robbantak be igazán, amikor az akkori év Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójában a legjobb nyolcig jutottak a Legnagyobb Hős című számukkal, mely azóta is a zenekar egyik nagy slágere. Az együttes énekese Tarján Zsófia a színművésznő, Hernády Judit lánya, aki Soltvadkerten is elkápráztatta a közönséget. A koncerten felcsendült a Legnagyobb hős mellett több nagy slágerük is ,mint például: Éjfél Után, Bódottá vagy a tavaly megjelent, Paulinával közös számuk a Tele a szívem.

Tarján Zsófia

A nagykoncert után Dj Kecsa szórakoztatta közönséget és vezette fel a több, mint két órás szettel az est sztárvendégének Voksán Virágnak a hangulatot, aki éjjel egy órakor lépett a lemezjátszók mögé.

A Soltvadkerti Szüreti Fesztivál szombaton és vasárnap is színes programokkal folytatódik.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (74 db kép)
MEGOSZTÁS