2023. szeptember 16-án szombaton kora reggel az elmaradhatatlan lovaskocsis, zenés ébresztő mulatós dallamaira ébredhettek a helyiek, jelezve: ma nagy nap lesz a falu életében, Páhin. 

-Hirdetés-

A szombati programok az I-II. világháborúban elesett páhi hősök tiszteletére állított emlékműnél megrendezett koszorúzási ünnepséggel kezdődtek a XXIV. Páhi Falunapok második napján.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Font Sándor országgyűlési képviselő úr, melyben kiemelte hosszú, békében eltöltött idő óta újra háború zajlik egy szomszédos országban. Hőseink a tanúi annak, hogy Magyarország nagyon sokat szenvedett és veszített már a történelmi viharokban, így kiemelten fontos a békére való törekvés és az elért békénk megőrzése.

Petz János, Páhi község polgármestere ünnepi megemlékezésében elmondta elődeink erkölcsi és tárgyi örökségének alapjaira építkezve a ma emberének úgy kell ápolni a hagyatékot, hogy a következő nemzedékek tovább tudják építeni azt a közösség javára.

Petz János polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő is koszorút helyezett el az emlékműnél

Az ökumenikus szertartást követően tiszteletük jeléül az emlékműnél koszorút, virágot helyeztek el a képviselő-testület, a civil szervezetek, helyi intézmények nevében néhányan, illetve és a jelenlévő vendégek is.

A felvonulásra 31 fogat és 30 csikós érkezett a környékbeli településekről

A megemlékezés alatt a háttérben lázas készülődés folyt már a focipályán, hiszen vendégségbe várták a lovas felvonulás részvevőit. A Szakál József és ifj. Kotlárik László által szervezett menetre 31 fogat és 30 csikós érkezett a környékbeli településekről. Az ebédet az önkormányzat, Dömök Tamás és ifj. Kotlárik László támogatta, Vágó József és Vágó Zsolt készítette. Az impozáns felvonulást a kiskőrösi mazsorettesek is végigkísérték, mely sorait számos páhi lány is erősíti.

A mazsorettek is részt vettek a menetben

A menetet a községháza előtt elhaladva üdvözölte a polgármester és adta át a díjakat:
Legszebb hintó: Vida Filus István – Orgovány
Legszebb lovaskocsi: Pogány Lajos – Kecskemét
Legszebb csikós: Lucza Lilla – Páhi

Egy üveg bort és emléklapot kaptak ajándékba

A polgármester köszöntője után a kisbíró újra kidoboltatta mókás beharangozóit, szösszeneteit megalapozva a nézőközönség jó hangulatát, majd a színpadi produkciók következtek. A nagycsoportos óvodások műsorát a kiskőrösi mazsorett csoportok követték egy modernebb előadással. Hagyomány, hogy ilyenkor köszönti az önkormányzat és a közönség az elmúlt évben született kis lakóit és a felnőtté vált 18 éveseket. Idén szám szerint 12 újszülött és szüleik valamint 11 fiatal állt büszkén a színpadra.

A legkisebbek is színpadra léptek

A népzene kedvelői a kaskantyúi Levendula Citerazenekar előadását élvezhették a pódiumon.

A kaskantyúi Levendula Citerazenekar két dalcsokrot adott elő

Az idei évben a képviselő-testület döntése alapján újra ünnepélyes keretek között díjátadóra került sor. Olyan emberek állhattak az emelvényre, akik múltbeli és jelenlegi munkásságukkal példaként szolgálhatnak a közösség tagjai számára. Páhi Községért kitüntetésben részesültek: Vajdáné Frei Anita, Kinda Mihály és Kinda Helga, a közösségben végzett példaértékű, fáradhatatlan munkásságukért.

Kinda Mihály köszönetét fejezte ki

A Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita Népművészet Ifjú Mesterei díjjal kitüntetett Hatetudnád Tánctanoda táncosainak előadásában méhkeréki, kalotaszegi és mezőségi táncokat láthattak az érdeklődők. 

Számfira Máté megtáncoltatta a lányokat

Időközben a zsűri meghozta döntését a Szülői Munkaközösség által meghirdetett süteménysütő verseny eredményeiről.                                                                        

1.helyezett: Ádám Renáta
2.helyezett: Kiss Pálné
3.helyezett: Szakál Sándorné
Különdíj: Ambrus Piroska

A süteménysütő verseny díjazottjai

Az előadások még nem értek véget: ismét táncoslábú fiatalok lepték el a színpadot, az általános iskola 3. osztályos tanulóinak Gyereklakodalmasát, a 4. évfolyam Dunántúli ugróstáncát a 7.-esek Reptér című produkcióját és egy Bajor sörtáncot láthattak az érdeklődők. 

A gyerekek produkciói igazán látványosak voltak

Mindeközben a rendezvénysátor körül összesen 27 csapat szakácsa forgatta bográcsát, hogy megmutassa tudását a pörköltfőző versenyen. Minden jelentkező 5kg marhahúst kapott, amiből a legjobb tudása szerint kellett alkotnia. Rengeteg szorgos kéz dolgozott azon, hogy a zsűrit kihívás elé állítva finomabbnál finomabb pörköltek kerüljenek az asztalokra és a zsűri elé. Az eredményhirdetésre vacsora után került sor, ahol minden résztvevőt jutalomban és emléklapban részesítettek, míg a helyezettek oklevéllel és értékes ajándékokkal térhettek haza.

1.helyezett: Agárdi Péter
2.helyezett: Nagy Zoltán
3.helyezett: Gubányi Attila
Különdíj: Farkas Dávid

27 csapat készült ételekkel

20 órától a Grácia Hegedűtrió fellépése következett. A három fiatal hegedű virtuóz egy interaktív, zenés-táncos produkcióval koronázta meg a műsorokat, majd zárásként zenés lézershow-val értek véget a XXIV. Páhi Falunap színpadi programjai.

A Grácia Hegedűtrió koncertezett Páhin szombaton este

A sátorban Gmoser István és Kiss Máté voltak a hangulatfelelősök. Az utcabál egy önfeledt, vidám, hajnalig tartó mulatással zárult.

A vacsora és az utcabál hangulatfelelősei: Kiss Máté és ifj. Gmoser István

A művelődési házban Németh Zoltán tabdi származású festőművész képei és Vetró Mária tűzzománc alkotásai, valamint a szintén helyi Rigó Mária által készített gobelin képek voltak láthatóak. 

A programok közben a Gazdaköri sátorban: a Páhi gazdák terménykiállítása, a Hegyközség borkóstolója, a Borbarátok falubor kóstolója, a Vágó Pince új palackozott termékei és az SK Borászat fogadta a vendégeket, cimbalom kísérettel.

A programokon túl, a vendégeket egész napos kézművesvásár, büfé, légvár, süteményvásár és bazár várta.

A vendégeknek, fellépőknek kínált és ajándékozott borokat a Páhi Hegyközség ajánlotta fel!
A rendezvény biztonságáról a Páhi Polgárőr Egyesület gondoskodott!
A színpad és szelfi-pont díszletei Supka Helga ötlete alapján készültek. 

Kapcsolódó cikk
Labdarúgó mérkőzésekkel vette kezdetét a XXIV. Páhi Falunap
Labdarúgó mérkőzésekkel vette kezdetét a XXIV. Páhi Falunap
2023. szeptember 15-én pénteken labdarúgó mérkőzésekkel vette kezdetét a XXIV. Falunap Páhiban.  A 13 órától kezdődő körmérkőzéseket, a helyi általános...

Szöveg, fotók: Petz Odett 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (210 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira