2023. szeptember 29-én délelőtt került sor a TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00039 azonosító számú: Települési csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése – II. ütem elnevezésű projekt zárórendezvényére, és a projekt eredményeit bemutató szemléletformáló előadásra. Az átadáson részt vett Font Sándor országgyűlési képviselő, Mátyus Zoltán a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a projekt tervezője és műszaki ellenőre, Dóka Gábor a BKMFÜ Nonprofit Kft. képviselője, projektmenedzser, Tercsi Miklós, az Ékisz Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója, Holczimmer Imre villanyszerelő, dr. Viszkók Zoltán jegyző, Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző és a képviselő-testület néhány tagja. Az esemény helyszíne Soltvadkerten az Ifjúság és a Nádas utca sarkánál található csapadékvíz átemelőnél volt.

A projekt Európai Uniós támogatásból valósulhatott meg
-Hirdetés-

Font Sándor országgyűlési képviselő a beruházás jelentőségéről, majd Mátyus Zoltán a projekt tervezője és műszaki ellenőre szemléletformálásként a települési csapadékvíz megtartásának fontosságáról beszélt, míg Dóka Gábor a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség képviselője, a projekt projektmenedzsere a vármegyei fejlesztési törekvéseket emelte ki.

Az eseményen megjelentek 

A projekt résztvevőit, a felszólalókat dr. Viszkók Zoltán jegyző mutatta be.

dr. Viszkók Zoltán jegyző

Elsőként Font Sándor országgyűlési képviselő osztotta meg gondolatait a projekt kapcsán, aki elmondta, hogy Soltvadkert életében ez egy nagyon fontos beruházás. Ezen fejlesztésnek köszönhetően egy hosszú csatornarendszeren a Vadkerti-tóba jut majd a csapadék, természetes szűrés, tisztítás után. Azonban az elmúlt két évben erre még nem volt példa, mert nem esett annyi csapadék, hogy ez a rendszer kivezesse a lehullott esőt. Hozzátette, a hirtelen lehullott csapadék eddig leginkább az Ifjúság utca lakosainak okozott bosszúságot. Ez a mostani beruházás hosszú időre megoldja ezen gondjukat. A hirtelen jött mikrocellás csapadékvizet is -elvileg, a műszaki adatok alapján- képes lesz úgy átvezetni, hogy a lakosoknak ez nem okoz problémát. Végül az önkormányzatnak és a műszaki csapatnak is gratulált, akik a lakosság által igényelt csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítését megvalósították.

Font Sándor országgyűlési képviselő

Majd Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a projekt tervezője és műszaki ellenőre a csapadékvíz megtartásának szükségességéről és módozatairól beszélt. Elmondta, hogy az elmúlt 30-40 évben azt figyelték meg, hogy 10 évente jön egy belvizes időszak Soltvadkerten. Az Ifjúság és a Nádas utcai kereszteződés pont egy ilyen gócpont. Hozzátette, hogy a városban két gyűjtőhelye van a csapadékvíznek és belvíznek. Az egyik az Ifjúság, míg másik a Madách utca végén. A domborzati viszonyok azonban nem teszik lehetővé, hogy a nagy árhullámok elhagyják a települést, ezért mind a két helyen átemelő szivattyúegységet kellett beépíteniük. A fő gerincvezeték három évvel ezelőtt épült meg, mely ide vezeti a csapadékvizet. Ennek vízgyűjtő területe 18 hektár. A Nádas és az Ifjúság utca sarkán elhelyezett három szivattyú 1 óra alatt 1000 m3 vizet képes elnyelni a csatornában, mely elmegy a 4 hektáros víztározó mellett, illetve annak végpontja a Vadkerti-tó. A pályázat célja a víz megtartása volt, mely sikerült – jelentette ki. Hozzátette, az Ékisz Kft.-ben olyan partnerre találtak, akik nagyon szakszerűen és becsületesen vettek részt a kivitelezésben.

Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. ügyvezető igazgatója, a projekt tervezője és műszaki ellenőre

Végül Dóka Gábor, a BKMFÜ Nonprofit Kft. munkatársa, a soltvadkerti projekt projektmenedzsere kapott szót, aki elmondta, hogy a projekt átadása nemcsak Soltvadkertnek, hanem az ügynökségnek és a megyei programnak is egy fontos mérföldköve. Kiemelte, hogy a megyében az egyik legnagyobb ilyen célú projektet sikerült megvalósítani itt. Ezután ismertette, hogy a megyében 6,5 milliárd forintnyi csapadékvíz-elvezetési program valósult meg az elmúlt időszakban, majd több mint 225 kilométer hosszú csapadékvíz-elvezető hálózat újult meg. Elmondta, hogy ez egy nagyon fontos beruházás, hiszen egyre fontosabbá válik a leesett vizek megtartása. Hangsúlyozta: csapadékvíz gazdálkodás történjen a településeken a csapadékvíz elvezetések helyett. Örömmel jelentette ki, hogy ez egy nagyon szép példája annak, hogyan lehet ezt megoldani egy nagyobb közösségi szinten. Végül ő is köszönetet mondott a megvalósításért.

Dóka Gábor, a BKMFÜ Nonprofit Kft. munkatársa, a soltvadkerti projekt projektmenedzsere

A beszédek után a beruházást Font Sándor országgyűlési képviselő, Dóka Gábor, a BKMFÜ Nonprofit Kft. munkatársa, a soltvadkerti projekt projektmenedzsere és Tercsi Miklós, az Ékisz Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója adta át ünnepélyes keretek között. 

A képen (b-j): Dóka Gábor, Font Sándor, Tercsi Miklós, Mátyus Zoltán 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS