Lajkóné Török Szilviát is új pedagógusként köszönthetjük a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában, aki az 1.a osztályban matematikát, az 1.b osztályban matematikát, éneket, technikát, és rajzot is tanít; továbbá napközis órái is vannak. Célja, hogy megszerettesse velük a tanulást, az iskolai életet, továbbá fontosnak tartja, hogy a gyerekek egyéni sajátosságait figyelembe véve oktassa és nevelje a diákokat.

-Hirdetés-

 

Milyen út vezetett a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolába?

2008. júniusában végeztem az akkor még Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán, ember és társadalom műveltségterületen, majd 2009. évben az Ifjúságsegítő szakot is elvégeztem. 2008 szeptemberében kezdtem tanítani a kiskőrösi Petőfi Sándor Általános Iskolában, majd kisfiam születése után más pályán találtam állást. Azonban a tanítás, a gyerekek nevelése egyre inkább hiányzott és szerencsére ismét lehetőségem van tanítóként dolgoznom.

Miért választotta ezt a hivatást?

Mert szerintem az lenne a fontos, hogy a gyerekek ne „kötelező teherként” éljék meg az iskolai éveket, hanem motiváltak legyenek az új ismeretek szerzése iránt, örömmel járjanak az iskolába, ahol pozitív tapasztalatokat szerezhetnek. E szerint igyekszem tanítani. Ezen kívül fontosnak tartom, hogy a tananyag mellett tiszteletet és elfogadást is tanuljanak a diákok a mai rohanó világban.

Van olyan kedvenc története, ami a pedagógiához kapcsolódik?

A tanítói pályám során örömmel emlékszem vissza a gyerekekkel folytatott beszélgetésekre, amikor a számukra fontos témákról, eseményekről tudtunk beszélni.

Valamint mindig örülök amikor a gyerekek egy-egy általuk készített rajzzal ajándékoznak meg, vagy átölelnek, mert szerintem ezzel a bizalmukat is kifejezik felém.

Milyen osztályokban, milyen tantárgyakat oktat? Milyen módszerekkel tanít?

Az első évfolyamon tanítok, ami nagy kihívás mindig, de ennek én nagyon örülök. Az 1.a osztályban matematikát, az 1.b osztályban matematikát, valamint éneket, technikát, és rajzot is tanítok; és napközis óráim is vannak ebben a két osztályban, így délutánonként is számíthatnak rám a gyerekek.

Mivel elsős gyerekeket tanítok, célom, hogy megszerettessem velük a tanulást, az iskolai életet. Fontosnak tartom azt, hogy a gyerekek egyéni sajátosságait figyelembe véve oktassam és neveljem a diákokat, úgy, hogy minél több sikerélményhez jussanak, motiváltak legyenek arra, hogy még több új ismeretet akarjanak szerezni.

Milyen célt tűzött ki erre a tanévre, amit mindenképpen szeretne megvalósítani?

Célom, hogy megismerkedjek a kollégáimmal és beilleszkedjek, és hogy aktív részese legyek az iskola életének. Továbbá, a diákokkal olyan kapcsolatot szeretnék kialakítani, hogy tudják azt: bizalommal fordulhatnak hozzám, számíthatnak a segítségemre.  

Eltelt egy hónap. Hogyan érzi magát a Bem iskolában? Milyenek a gyerekek itt?

Nagyon jól érzem magam itt a Bem iskolában. A kollégáim szeretettel fogadtak, és rendkívül segítőkészek.

Az elsős gyermekek, akiket tanítok, nagyon várták már, hogy iskolások legyenek, így nagyon érdeklődőek, akarnak tanulni, ezért igazán szerencsésnek tartom magamat amiért őket taníthatom.

 

Fotó: Lajkó Török Szilvia 

MEGOSZTÁS